Tillbehör

Skara Hästsport reade ut sina bling-pannband så jag slog till med ett! Låg i brevlådan idag :)


Så ser det ut :)


Och nu har jag även köpt en ny sadel till Jolly. En likadan som jag red i i måndags då det gick så bra. En prestige golden star. På begäran kommer här nu en bild på sadeln.
Sadelproblemet löst

Tränade för tränare idag med Jolly. Fick låna en sadel, en prestige golden star för att den har ganska bred kanal.
Red galoppbommar och hoppade ett räcke. Ny sadel, ny häst! Det gick skitbra. Jolly hoppade och rörde sig fint. Galoppen var bra och inte framtung. Red med tredelat bett och alltså inte med hackamore som jag brukar. Han blir så framtung med hackamore och bara lägger hela huvudtyngden i mina händer när jag håller i tyglarna.

Han sög åt sig hindrena och hoppade utan att jag gjorde speciellt mycket. Jag bara satt och åkte med :D

Kan ju säga att efter jag stoppade om sadeln i förra veckan så har Jolly verkligen flugit i luften. Bockat och varit ett yrväder!!! Jag flög av 2 ggr i fredags på träningen och han ville verkligen inte gå fram. Måste verkligen ha varit nåt som var i kläm.

Nu blir det till att titta efter en ny sadel. Men hellre det än en galen häst :)

Smile

Älskar när man svarar på en intressant annons via mail och personen som har annonsen svarar efter en minut!!!!

Detta lever jag på idag

Mötte min tränare joggandes i skogen när jag gick med Jolly. Blev så glad när jag fick höra:

- Frida, jag tänkte nyss på dig! Jag bara tänkte på dig och du är en av de mest ambitiösa ryttarna jag har mött.
Snälla, ge inte upp!JAG HAR FÅTT...

Gissa vad som låg i postlådan idag!? Fölbilder på min älskade Jolly!!!! Flera stycken, lilla gubben jag känner igen honom! Fast på vissa bilder där han var liten kunde bara hans hjärtformade stjärn vara kännetecknet! Lilla gubben! Fick ett brev också! Är så glad att det finns så snälla och hjälpsamma människor som hjälpte mig med detta. Inte alla som har fölbilder på sin häst!
Foderstat

Jolly fick vila igår och idag :) Igår så spöregnade det hela dagen så då passade jag på att ge honom en vilodag.
Idag fick han också vila. Jag kom hem kl 18 och åt middag och efter det åkte jag ut till stallet. Då började det skymma så jag red inte..

Såhär på kvällen så har jag räknat foderstater. Nya hösilageleveransen till mig, Frida och Lina kom igår!

Ser ut som att jag fick ihop en riktigt bra foderstat. Är inte så bra på att räkna själv så jag tog hjälp av Hippocampus och jag ska ge detta:

Hösilage 12 kg
Havre 1 kg. Sen ökar jag till 2 kg de dagar han tränar hårdare och tävlar.
Mineral 20 gram

Jag kan ju öka på hösilaegivan utan att det spelar någon roll. Även havren. Men det finns ingen anledning, det blir ju billigast såhär ;)Jollys lilla foderhörna


och när jag kom tillbaka till stallet...

... så möttes jag av en riktig lergris till häst..

Kolla så vacker även hans täcke har blivit som hänger på hängaren..

Nu är hösten här och det innebär flera veckor av regn, blåst och lera! Love it.


Fynda

Var till stallet klockan 13 och mockade och fixade mat. Det regnade som bara den och det ville inte sluta heller. Jag grävde bort leran som fanns precis utanför stalldörren och lade dit två skottkärror sand istället. Nu är det mycket trevligare!

Jag, Lena och Sofia åkte ut till Jakobsberg till Pålle & Mimmi, en second hand butik där man verkligen kunde fynda!
Sofia och jag ville bosätta oss där helst.. haha skämt åsido, men nästan.. ;-) Jag hittade en fårskinns rumpvärmare som jag kommer att ha på hoppsadeln i vinter. Ett smalt svart pannband som jag kommer att sätta på mitt kandarträns. Effax läderbalsam! och ett brunt träns med helt platt nosgrimma och pannband.

Sofia fick hela famnen full av grejer när begav oss ut. Trots det så handlade vi för lika mycket pengar.. Hmm..

Kan ju säga vad jag såg och ville köpa. Men var duktig och inte köpte: Veredus carbon gel bakskydd. Bruna lädersenskydd + strykkappor, Back on Track paddar.


Tränset! Bara 50:- och jäääättttteeemjukt läder! Numera det mjukaste jag äger =)Pannbandet som jag satte på kandaret. Mycket bättre nu än det förra mesiga bling-äcklet! :-P

 


Här är hjälten! Superbra putsmedel! Ny favorit i mitt skåp!


Lite nytt

På begäran så lägger jag nu ut bilder på de senaste..

Inte värdelns bästa bild på skydden. De har en finare och lite mörkare röd i verkligheten!

Ridningen idag och två dagar tillbaka

Lördag: jag red ut en kort stund i skogen där gravmaskinerna hade kört sönder våran väg :( Red på pelhambettet, men då med två tyglar för att kunna göra det snällare! Jolly käneds pigg!

Söndag: Red dressyr på banan på kvällen i mörkret. Använde hackamoret och lyfte upp galoppen så att Jolly fick jobba.

Måndag: Red ut med Sofia och Mirre. Först red vi till klätterbacken och klättrade upp för den. Vi red mot nåntuna och galopperade 3 ggr på en fin sträcka, hästarna var taggade! På vägen tillbaka var vi i stort sett tvugna att hoppa av hästarna och leda dom hem. De höll på att fälla träd i skogen med dånande maskiner. Knak och brak!!

Heldag på Jump Club

I lördags följde jag med Lina och Grafin på en hoppkurs på Jump Club. Vi åkte från stallet kl 9 och kom tillbaka strax innan kl 18. Det var tre grupper allt som allt, först ponnyerna. Efter det var det Linas grupp och efter det ytterligare en storhästgrupp. Såklart så spetsade jag öronen lite extra och sög åt mig hennes kommentarer och kritik. Lina fick svar på allt hon undrade och hon sade att allt känns så lätt efter att ha ridit hos dom. Man får ett svar! Dessutom deras underlag är en klass för sig, det går liksom inte att jämföra med något annat. Att rida på det är en underbar känsla sade Lina och hästen går så mycket bättre. Nu vet jag hur ett perfekt underlag ska kännas!

Då det är grupper för alla ryttare och oavsett nivå så blir man ju sugen på att åka dit på en kurs. Skulle nog vara mycket lärorikt. Om man åker dit så känns det som att man kan lita på allt och bara göra som de säger. Ingen skitsnack hit och dit liksom. Tror att många omedvetet lägger ner pengar på tränare som egentligen inte kan så  mycket. Visst är dom bättre än en själv, men det där är ju olika. Att träna på Jump Club kostar en hel del, kan ju vara värt att prova på iaf. Innan dess vill jag träna lite själv och se hur det går och se vad vi går för.

Klockan två så åt vi supergod lunch inne i klubbhuset. Lasange som Sylves Ivan har lagat! :)

Efteråt hade grupperna sitsträning på en häst som longerades i trav runt på volt. De satt i jockeyläder och gjorde olika röresler.


Lotta instruerar. Bild från Google.


Kolla sadeln

Har ju velat kolla min hoppsadel sedan ett tag tillbaka. Att den är okej och att jag kan rida i den utan att vara fundersam.
Så idag åkte vi till Glada Hästen i västerås. För att kolla upp det. Jag var hos dom i våras då jag köpte min dressyrsadel.

Lena som hon heter kände på Jollys rygg och muskler samt kollade på sadeln. Sadlade på och kollade hur den låg. Det som var så bra är att sadeln ligger bra om jag sadlar rätt. I fram var den precis lagom i koppjärnen. Däremot om Jolly blir bredare där så kommer sadeln bli för trång. Vi sadlade ganska långt bak, längre bak än vad jag har gjort tidigare. Koppjärnet ska sitta ca 3 fingrar bakom bogbladet. Sadeln har fyra sadelgjordsstroppar och vi spände gjorden på första och tredje stroppen så att sadelgjorden ska sitta där den sitter och att sadeln ska ligga rätt. Jolly har inte så lång rygg och min sadel är inte heller så stor så det såg bra ut. Däremot så behöver sadeln stoppas om. Fast det visste jag redan, för den är alldeles bubblig på undersidan. Nu bestämde vi att vi ska byta ut hela stoppningen och stoppa den mjukt och med lite mindre stoppning i fram. Jag lämnade alltså kvar sadeln i butiken så kommer dom att skicka den till mig när den är klar om några dagar :-)

Skönt att jag slipper köpa ny sadel. Min plånbok hade gnällt då.. Bra att den passade. Jag köpte sadeln i våras utan att ha kollat med en kunnig person. Gick bara på vad jag själv tyckte såg bra ut. Tur att man såg så rätt.

Jolly var verkligen superduktig. Lite dryg när vi precis lastat ur och han skulle stå still på ridbanan. Det ville han nämligen inte.. Men superduktig annars, lastningen var inga problem. Han gick rakt in utan att tveka en sekund!

Just det jag köpte ett .... schabrak... ett till!! Ett marinblått med röd och vid passpoal som kommer passa perfa till min JW-luva. Nu kan jag kassera det andra schabraket med superdålig passform.


Min supersköna sadel som jag får lov att fortsätta rida i :D
Henri de rivel - Fletcher


Den här tjejen

..hon är min kåmpiz och idag ska hon åka på banhoppning med en söt och snäll häst! Jag ska följa med och heja.. :D
Inte en dag för sent säger jag bara!! Hoppas hon tycker likadant... Det är på tiden!


TITTA!! Här var dom duktiga! Roos 16 år och 11 månader på Vanessa 12 år och 6 månader!!
5:a i 90 cm! Vanessa var världens snällaste häst och vi delade på henne :)
(kortet är från 2007)


Ni kan ju önska Roos och Bollen lycka till idag, de ska hoppa 70 och 80cm!


Glad x 500!!

Fick en så fin kommentar idag! En person som har stallet där Jolly föddes lämnade kommentaren. Hon blev så glad när hon sett hur fin Jolly är och alla mina filmer! Det värmer! Han är precis som hon sade att Jolly är en häst som sätter sig i hjärtat! Lilla plutten :-) Han hade hopptalang redan som unghäst och han har alltid varit så okomplicerad och positiv. Precis som nu! Han är en häst som man kan göra allt med, han går med på allt och tycker det är kul!

Pratade ju med en annan i våras, det var hans uppfödare! Jättekul att ha så många kontakter som varit i Jollys bakgrund! Man blir ju så nyfiken!

Jolly är så bra och jag tycker verkligen om honom! Vill bara åka och krama honom nu fast jag nyligen var hos honom :)


Världens bästa häst på alla vis!!


Torsdag

Kan först säga att jag gick promenade med Jolly igår i 40 minuter.

Imorse var veterinären ute och kollade igenom rygg och ben och enligt henne så var det ingen fara. Han visade inga tecken på att ha ont. Vissa andra har sagt att han haft ont. Men det är så individuellt vad alla tycker. Jolly är en känslig häst så han reagerar ju när man klämmer på honom, däremot med öronen framåt och ser inte ut att vilja få bort mig eller springa där ifrån eller se arg ut. Då betyder det ju inte att han har ont!

På lågt böjprov denna gång var han inte halt! Jag har inte ridit honom på en vecka nu så isåfall har han vilat sig frisk, alternativt att på förra böjprovet böjde en annan person. Kanske lite hårdare, vad vet jag?

Jag ska börja rida honom nu! Började idag med att rida barbacka ut i skogen i skritt och trav! Jolly var fin. Han kollade till på en del saker. En träbänk som han gåt förbi många gånger blev han jätteskraj för. Knashäst :-)

Nästa projekt blir att kolla sadeln så att jag vet att den är okej att rida i. Sen behövs den stoppas om också.

Vi är igång igen! Så fort Lurbo bytt sitt underlag (hoppas det blir bra) så ska jag nog rida i deras ridhus.

Ska såklart vara väldigt uppmärksam hur han ter sig! Gå promenad innan jag sitter upp! Det är bra för alla hästar och jag har 45 minuters gångväg till ridhuset! Perfekt!


Två fina bilder på JollyDäremot.. Pannbandet på detta träns tål jag inte. Det ser rent ut sagt inte riktigt klokt ut!! Först är det ett rundsytt pannband (Skulle inte banga på om det hade varit rundsytt hela vägen) som är tillplattat i mitten för att det där ska kunna sitta fast tre fnuttiga stenar! Det ser mesigt ut och förstör själva looken. Inte alls snyggt enligt mig. Måste köpa ett som kan ersätta detta snart!

Organisera

Jag är en person som tycker om att ha snyggt och prydligt runt om mig i stallet. Jag älskar att ta tid på mig och pyssla med diverse saker. Putsa och göra fint! Det där men fina namnskyltar här och var är jättekul! Jag har en fin bild på Jolly i vårat lilla skåp som jag har massor av flaskor i. Liniment, schampo, pälsglans, flugmedel, arnika, olja, putsmedel med mera. Hade tänkt att skriva ut fina små skyltar som jag fixat i ett redigeringsprogram. En liten fin skylt med varje hästs namn på som kan hänga över varje höpåse. Den ska vara stilren men samtidigt något som piffar upp stallet lite.


Alla möjliga sorters flaskor.


Här är broddboxen jag nyligen köpt. Visst blev det bra? Perfekta fack där man får plats med massa olika sorters broddar och ett stort fack för jängtappen.


Konsten att knoppa snyggt!

Hur knoppar ni? Jag har visserligen bara knoppat enstaka ggr till tävling i dressyr. Jag är hoppryttare så ni förstår att jag inte knoppat så ofta. Tycker att det är jättefint, men mina hästar har aldirg haft en lätt man att knoppa i. Speciellt inte Jollys man, den är jättetjock och ligger på båda sidor och är jättefluffig. Har ju varit på den och försökt att tunna ur den ett par gånger, men då står manen rakt upp och det är inte så snyggt.

Fick ett tips av en tjej att sy fast knopparna. Då med garn och inte björntråd! Det var verkligen ett supertips!! Idag i stallet så knoppade jag alltså Jollys man just för att träna på det. Jag använde mig av svart garn och en tjock trubbig nål. Att sy fast knoparna var enkelt, mycket enklare än att sätta fast med gummisnoddar och man slipper få ont i tummarna som jag lätt får. Det gick fort och det håller jättebra även när hästen skakar på hela halsen och håller på.


Så blev dom!  Det är så stor skillnad på hur mina tidigare knoppar sett ut. Lite olika stora för att Jollys man är så megatjock. Knopparna sitter väldigt tätt också, just för att Jollys man är så tjock. På bilden ser ni att det spretar lite mellan knopparna också. Detta var ju bara en testomgång så jag gjorde inte jättenoggrant. Nu vet jag iaf hur man gör det roligare, enklare och snabbare att knoppa!Här har ni en till bild på Jolly och knopparna på längre avstånd. Ni ser att jag inte har knoppar hela manen. = Testomgång! Kandaret tog jag på för skoj skull. Var länge sedan han hade det nu.

Nu undrar ni säkert hur det går att ta loss knopparna eftersom jag sydde fast dom.. Det var inga problem att ta loss :) Man tar en sax och kollar var garntråden sitter fast och klipper loss försiktigt.


Någon som har lust att testa?

Har sett detta förut en gång. Ser ju riktigt kul ut :)Gäller verkligen tajming så att det inte blir obehagliga ryck!

godnatt

oj, fastnade i en otroligt bra hästblogg! Verkligen det man vill läsa om. Borde verkliegn sova nu. Kan länka till den braiga bloggen sen!

När jag mockar

Tycker om att mocka, man står och funderar, lyssnar på radion och tar ut skit =) Nej men jag tycker att det är riktigt avkopplande. Någon som håller med?

Många frågar mig om jag inte tycker att der är jobbigt att mocka. (Icke hästfolk) De menar inte bara fysiskt, utan även vetskapen om att man måste göra samma visa varje dag, om och om igen. Mitt svar är nej! Det är inte alls jobbigt att mocka. Undra hur många boxar jag mockat sedan 2002? Hur mycket tid jag lagt ner, och hur många mer boxar det kommer att bli? Men det är ju såklart att man inte tänker på det och ingenting som är det minsta jobbigt.

Det hör till! Att rida sin häst är väl såklart höjdpunkten. Det är inte så att det är så kul att rida så att man överväger det med att pina sig till mockningen. Mocka är också kul, eller jag har lärt mig och vant mig att tycka om det. Jag skulle aldrig vilja ha min häst på helinackordering där mockning ingår. Det skulle saknas något, att ta hand om. Dels för att jag vill sköta min häst och allt runt om helt själv också. När jag hade min första häst så tyckte jag att det var mer eller mindre jobbigt att mocka. Man hade liksom inte vant sig eller kommit in i stallrutinerna riktigt. Dessutom hade man ju ingen teknik och inget speed. Haha, Det blev att ta bort lite skit här och lite där, sen var man klar ;-)

Där emot så skulle det nog vara lite jobbigt att mocka över fem boxar varje dag. Jag skulle göra det om jag hade så många egna hästar såklart. Då tar själva mockningen mer tid också.Min häst står på torv. Det är nog det ströt som är mest lättmockat. Iaf enligt mig. Jag har tidigare haft, kutterspån, torvmix, råspån, halm.. Tycker torven funkar bäst faktiskt. Det är dyrare än spån och halm, men det går inte åt lika mycket när man mockar. Just nu står Jolly på bädd, amoniaklukten är såpass diskret så att det går bra och det blir inte ofräscht. Man får se till att man trampar till där hästen har kissat och ev lägga torr torv överst. Annars gillar jag inte bädd när man har spån eller halm. Blir så lätt äckligt då.

Nackdelarna är väl att det är mörkt och att torven lägger sig som en brun hinna på våra vita väggar vi har.. Men det är ju det bästa alternativet att ha till en hosthäst som Jolly om man inte vill ha tidningspapper då förstås.

Vad har ni för åsikter? Bädd/inte bädd? Jobbigt/Kul att mocka? vad för slags strö står era hästar på? Skulle vara kul att höra!Alldeles sjövild

Jag, mamma och pappa åkte iväg på en visning av ett jääättefint hus idag! Lite andra grejer än våran villa i sunnersta! Ute på landet fast ändå nära stan med bra kommunikationer, sjötomt och stor mark. Säger inte var det ligger och ni får inte se någon bild. Ha!


Stallfix med mera

Har beställt hösilage i mängder, det kommer att räcka ända fram till maj. Fick ju lägga ut en del på en gång.. Men om jag skulle köpa lite då och då så skullde det bli dyrare i längden. Dessutom så behöver jag ju inte betala Jollys mat på bra länge nu alltså! Torven kommer imorn, och så har jag köpt en säck morötter :-)


Jollys hösilage han får just nu.

Idag i stallet så fixade jag med lite smått och gott. Oljade och smorde mina broddar så att dom senare kommer gå att skruva in smidigt och lätt om några månader när dom ska användas.

Oljade in två träns som hängt och stelnat till sig. Hoppas lädret blir lite mjukare nu. Ogillar hårt läder skarpt..

Inpregnerade täcken.

Jag och Sofia gjorde en liten tripp i Boländerna idag. Hon behövde saker och jag skulle bara hänga med. Råkade hitta ett par ridbyxor för halva priset på en galge. Liknande softshell material och sen skinnskoning. Annars brukar ju skoningen var i typ mocka.

13 september, Here we go

Känner att det var ett tag sedan jag skrev i bloggen nu. Har faktiskt gjort ganska mycket och inte haft tid till datorn så mycket! Det är positivt tycker jag!

Jolly verkar må bra! Han vilar nu så jag har draigt ner på kraftfodergivan rejält. Han verkar trivas bra att gå runt i sin stora hage och bara äta gräs. Jag rider inte honom nu på ett tag. Går promenader med honom ibland för att han inte ska bli helt avställd. Anledningen till detta är att vi inte riktigt vet om och var han har ont. Han har liten reatkion på lågt böjprov. Dock vet jag inte hur hårt hon som böjde tog i. Troligtvis är det väl någon inflammation i hov eller kotled. Hur som helst så är det ingen brådska att åka in med honom till klinik så länge jag inte rider honom. Han är ju inte alls halt heller, och känns jättefin och framåt när man rider. Bara på böjprov haltade han lite. Ett tips jag fick av min tränare var att ge antiinflamatoriskt i en vecka. Ska ta ut en veterinär till stallet som kan kolla igenom honom. Jolly har lite ont i ryggen också. Han reagerar inte alls  när man borstar, men när man trycker lite och klämmer så reagerar han. De som har känt tror att han har ont, mer eller mindre. Alternativet är ju att ta ut en ET eller nåt likande. Hannah säger att jag har suttit lite för tungt i sadeln också. Det är det hon sett när jag rider iaf. Att jag suttit och pushat och klämt. För min vikt är ju inte på långa vägar för tung för Jollys rygg.


Klagovägg

Ingen fattar, inte ens jag själv förstår. Jag är så komplicerad. Ett rop på hjälp!
Jag hatar dåliga dagar, då jag bara vill gräva ner mig. Stackars mig när jag blir gammal och ligger på dödsbädden. Kommer ha fet ångest över allt jag inte gjort..

Ni läsare fattar säkert ingenting, och det behöver ni inte heller. Jag måste skriva av mig, få klaga.
Kan det inte bara ske ett under?

tummen ur röven

Fick ju Friskiskort i födelsedagspresent, det var något jag önskade mig. Så nu har jag kollat på deras scheman. Antar att jag mest kommer att åka till Ultuna och träna eftersom det är så behalgligt nära cykelavstånd dit.
Fanns rätt bra pass på okej tider varje dag. Eftersom jag har tiden och förhoppningsvis orken så kan jag ju testa med att åka dit varje dag. Man måste utnyttja kortet :P En vältränad kropp vore inte heller fel! När jag är på sämre humör så vet jag att det är skitbra att gå på gymmet. Då är det roligare och mer motiverande, för annars är det ganska långtråkigt att bara trampa på samma stillastående maskin. Musiken i öronen gör ju det över 50% roligare också! Bara lyssna och inte tänka, bara trampa (eller vad man nu gör) på!!

Måndag: Styrkemedel 17.00
Tisdag: Core 17:00
Onsdag: GYM
Torsdag: Cirkelfys 17:30
Fredag: Skivstång kondition 16.30
Lördag: Medel 10.00
Söndag: Intervall Flex 17.00

Typ så ser det intresanta passen ut i nuläget på Ultuna.

Ska nu göra mig iordning och snart gå på ett medelpass kl 10.00


pust

Gnällig, snurrande och förrvirrande dag. Jag vaknade rätt. Eller jag var på helt okej humör och tänkte göra bra saker av den här dagen, men det förstördes lite och jag blev på dåligt humör efter en grej. Nej ingenting om hästar.

Jag har iaf varit och kollat på två olika ridhus idag. Stallet jag står i har tyvärr inget ridhus, och jag märker att det kommer bli lite mera jobbigt nu när vintern och kylan snart kommer. Stallet för övrigt tycker jag är superbra på alla sätt! Så det väger faktiskt upp, så man klarar sig. Det finns ju ridhus i närheten, dock bekvämast att ta trailern, så nu vet jag var jag ska åka i höst när jag ska trimma. Annars är det bra att rida ut mycket. Även fast man är ute så kan man ställa samma krav på hästen, dessutom får hästarna mer framåtbjudning. Funkar inte så bra att göra volter eller liknande, men eftersom vi har jättebra underlag på ridvägarna så får man utnyttja det. Vi har en ridbana också som man kan rida på, men rekommenderas kanske att göra det en gång i veckan, för underlaget är inte det bästa. Kan vara pga den som Jolly fått ont i samband med att jag ridit honom för framtung. Så hädanefter så kommer jag rida i hagen, ut i skogen, och åka till ridhus två ggr i veckan.


Det snurrar i min skalle hit och dit. Vill jag köpa Jolly? Är han ens till salu? Eller ska jag kolla efter annan häst? Det funkar jättebra att vara fodervärd också, men det finns såklart både för och nackdelar. Har Jolly ont i ryggen? De som känt tycker olika. Alla tycker olika, klinik för att kolla Jollys ben, eller inte klinik? Jollys försäkring... Får väl betala det mesta själv eftersom ägaren inte vill utnyttja försäkringen eftersom att man får bonus efter x antal skadefria år.. Hmm?


Ska nog ringa in till kliniken på måndag och få en tid. Åka in förhoppningsvis i veckan och kolla upp så att jag vet.
Sen när han blir bra, vilket han förhoppninngsvis blir så vill jag åka till Glada hästen i Västerås och kolla mina sadlar (har 3 stycken) och ev stoppa om den ena om den ligger bra.


Hannah är en tränare som hjälpt mig jättemycket och det känns som det hon säger funkar bäst för mig och Jolly. Så ska träna mycket för henne tänkte jag.rdfghjhhgfdfghjgvfgdsuioiu typ!Jag och D-ponnyn Salut på Lurbo  år 2002? Love it!

Jolly-killen

En så gullig liten häst man kan ha :-) Jag tycker verkligen om honom..

Nu ska han få vila i 2 veckor och jag ska massera frampartiet. Håll tummarna att det blir bra. Jag har antagligen omedvetet ridit Jolly för framtung, han måste ha hjälp att komma upp mer. Dessutom på dåligt underlag. Troligtvis så har han en hovleds, eller kotledsinflammation. Men det vet vi ju inte säkert. Jollys ägare vill inte åka in till klinik för att det inte alls är säkert att det blir bättre då. Hennes argument var att hon tyckte hästen först ska få en chans att läka av sig själv, om jag låter honom vila mellan 1-2 veckor. Så gör man iaf med människor, inte sprutar man in i lederna för att det ska läka. Man vilar? Ägaren tyckte bara att det kostar pengar i onödan, även om det är jag som betalar självrisken. Jag tyckte att hon hade ett bra argument så jag kunde inte komma med ett bra motargument, så vi får göra såhär. Sen om han inte är bra när jag sätter igång honon så åker vi in till klinik då..

Jag vill köpa Jolly. Kan iaf göra ett försök, vet inte ens om hon vill sälja honom. Men det är inte jättekul att lägga ner alla sina pengar på en häst som inte är min. Det finns ju faktiskt en risk att hon kan ta tillbaka honom när som helst. Okej, ja han ska ju vara frisk först, men ändå :)


Ska man ta ut en ET kanske? Som kan kolla igenom muskulatur och se om något har gått fel? Jolly är väldigt hård i bogen, bringan och halsen och det sitter ju ihop med frambenen.


Ge tips är ni snälla :)


Det här är första bilden jag har på Jolly. Januari -10


Redan torsdag..

Kan ju skriva lite om dagen!

Inom hästfronten ska jag:
- Vänta på ett viktigt samtal
- Ringa ett viktig samtal
- Pyssla om Jolly länge
- Åka och titta på hopptränig för en annan tränare


Vi på våran första tävling tillsammans!


Nu ska jag skriva (onsdag)

Igår så red jag ut i skogen i ca 30 min på morgonen, Jolly var pigg och framåt.
På kvällen så hade jag kvällsfodringen, vi fodrar mellan 21.30-22.00 men jag var i stallet redan vid 19.30. Hade tänkt att pyssla om Jolly ordentligt innan fodringen. Lina var i stallet och hon hade tydligen fått min plats på hoppträningen eftersom jag inte kunde komma. Så jag följde med Lina och hennes sto Grafin på träningen. Vi pratar alltid om så mycket, det är extra kul! På träningen kunde jag också passa på att få min faktura, så nu slipper jag tänka på den :-)

Vi var väl tillbaka i stallett efter 22 och då fodrade jag pållarna! Blev inte så mycket pyssel med Jolly, men det får bli dagens sysselsättning, bland annat!


En helt ny häst

Fick hjälp idag av Hannah. Ringde henne igår och var nästan frustrerad av alla tankar jag hade. Vi kände på Jollys rygg där han har är lite öm och så kollade vi kanalen under sadeln. Ingenting direkt fel som Jolly skulle stanna för tyckte hon. Hannah fick rida fram Jolly och känna igenom honom. Hon tyckte att han kändes väldigt framåt och positiv. Hon sade att jag måste tänka uppåt och inte framåt i galoppen. Ska dra upp huvudet på honom, mest med innertygeln. Samtidigt på med benen. OJJJJ då fick vi fram en riktig galopp, en med tryck och en riktigt luftig. Det var stor skillnad att stå och kolla på. Hans galopp fick så mycket mer kvalitet. Hannah hoppade Jolly upp till 100cm, hon lyfte upp huvudet på honom och behöll den lite mera studsiga galoppen med mycket luft. Han måste galoppa så för att få mer spänst och alltså inte bara springa på fort fort för det funkar inte på honom, då orkar han inte hoppa. Det stämmer ju, för en häst ska hoppa med spänst, inte på fart. Min andra tränare Therese säger att jag ska ha fart och springa på fort. Vet inte hur hon tänker där. Det funkar inte på Jolly iaf. Men Therese är ju fälttävlansryttare.

När jag red så förklarade Hannah hur jag skulle göra. Jolly var så framåt, så glad och hans galopp var stor och mer energisk. Jättekul att rida honom när han gick så. Jag kom också åt honom på ett helt annat sätt och nu svarade han ärligt på varenda kommando jag gjorde. Han bockade också med mig några gånger. Även med Hannah, just för att vi kommer åt honom på ett helt annat sätt nu. Förändring verkligen. Därav bockarna och för att Jolly fick arbeta mer, så lite jobbigare är det för honom nu att ha sån kraft i galoppen. Han blev helt vit av svett ganska fort. Mitt tjocka schabrak blev blött rakt igenom och det skummade på insidan som bara den. Ja det var ju varmt ute också.. Väldigt varmt.

Jag hoppade upp till 90 cm och det gick skitbra! Jag kunde inte sluta le när jag red för det var så kul! Det funkar igen! Varje gång jag har haft problem och tagit hjälp av Hannah så har det varit stor förändring bara efter en enda träning. Så kul!

Ska rida ut i skogen i alla gångarter imorn. På tisdag ska jag skritta honom för hand och på onsdag ska han få vila helt och hållet tyckte Hannah. Det är bra när man gör sånna här slutkörningar på honom, så att de får tid att återhämta sig och bara vara. Alltså struntar jag i hoppträningen på onsdag..


Fylla år

Ja jag fyllde år igår :-) 20 denna gång. Därför hann jag inte uppdatera, men jag hade en jättebra dag.

Dagens ridpass

Ridpasset idag blev dressyr i ridhagen. Han kändes mycket fin. Red i lång och låg form för hans rygg skull och galopperade mycket i lätt sits. Han jobbade på bra.

Inne i stallet dröjde jag kvar, det råkade visst bli en timma extra. Blir så mycket snack med Lina om allt i "hästvärlden" om olika tränare, hur folk tycker, hur stallet är, hur hästar är, sadlar, känslor, tillit. blabla :-)
Hon klämde lite på Jolly också och vi kollade mina olika sadlar.


Loppis

Jag och Sofia åkte alltså ända ut till Dannemora med vårt pick och pack till hästloppis. Mitt ute i skogen typ.
Det kom några bilar, vi var 10 försäljare och det kanske kom två andra utanför det och kollade på våra saker. Annars gick vi runt och köpte av varandra.. Jag köpte dock inget. Folk gick fram till mina saker och kommenterade att jag hade väldigt mycket fint. Men sen gick det och ingen köpte nåt :-(  Eller, det jag fick sålt under dagen var en röd luva och ett reflextäcke..

Alla packade ihop och drog vid kl 14. Så blev det bara jag och Sofia kvar, ensamma. Mitt ute i skogen vilket vi inte hade lust med. Vi packade ihop våra saker och gömde dom inne i skogen och sen liftade vi in till Öserbybruk där vi hängde inne och utanför Konsum innan vi blev hämtade av hennes mamma!

Vi tänkte fixa en hästloppis i Uppsala, borde gå lite bättre då då det är mer centralt och fler folk har möjlighet att komma. Ska kolla med alla i stallet också tror jag. För jag vet att alla har massor av saker som bara ligger och inte används. Vilka är på?
Öm

Vi har amerikanare här på besök och idag åkte vi ut till Roslagen, tog typ 1½ timma att åka dit.. Det blåste jättemycket och vi stod och väntade på en färja som skulla ta oss över till en liten ö. Mamma och jag bangade till slut för det var så kallt plus att vi var osäkra på hur ofta färjorna går tillbaka och om det fanns mat på ön. Vi åkte då till Österbybruk och vi körde fel hela tiden. Alltså satt vi i bilen i 5 timmar, värdelöst. När vi var i Gimo så slutade det med att jag hoppade ur bilen och ställde mig på vägen och tog närmsta buss in till Uppsala. De andra stannade på en buffé och åt..

Direkt när jag kom hem så cyklade jag ut till stallet. Frida hjälpte mig att göra böjprov och känna igenom Jolly. Jag har tidigare nämt att han bara har stannat i hoppningen på sesaste tiden vilket såklart kan bero på alla möjliga orsaker. Men med hästar så vet man inte för dom kan inte prata. Ville vara säker på att han inte har ont innan jag försöker få honom att hoppa.

På böjprovet så såg hon ingenting. Vi longerade också, både på liten och stor volt och vi såg inget där heller. Jolly var dock väldigt springig och ibland visste han inte var han hade fötterna. Det blåste och han var pigg. Gjorde lite kickar ibland.

I ryggen var han ganska öm dock. även i halsmusklerna var han öm, ganska mycket.. Så då kan ju problemet vara där, att han antingen går och spänner sig när jag rider. Ska rida i en låg form så han kan stretcha ut ordentligt. Det är lättare med hackamore. Så ska kolla tänderna också så han även kan gå bra med bett.


ett gott försök

Fixade lite i stallet innan jag tog in Jolly. Tänkte skritta ut på honom idag, lagom efter gårdagen. Först och främst så var han jättejobbig att sitta upp på. Han bufflades  lite och ville inte stå still. Jag skulle sitta barbacka. Vi skrittade lite och han kollade på allt. Det blåste ju ganska mycket o så.. I skogen så stannade han och stirrade inåt skogen och det gick inte att rubba hans blick eller att få honom att gå framåt, så vi vände. När vi vänt så började han galoppera, fast vi hann aldrig komma upp i nån hastighet eftersom jag stoppade honom så gott jag kunde. Men hans ben bara rullade typ under oss och han höll på att studsa. Han måste ha sett/hört något riktigt lustigt i skogen... :-)
Hästgrejer!

Har sorterat lite i garaget på alla mina hästgrejer jag inte använder. Är en del faktiskt. Tänkte åka till Dannemora på loppis och sälja på lördag. Vi får se hur det blir med det. Ska åka dit med en kompis, eller? Du kan ju svara om du ser detta :P

Andra september

Förresten, jag och en tjej i stallet bytte hackamore med varandra igår. Det enda som skilde dem åt var färgen. Jag hade ett svart hack med brun utrustning och hon hade brunt hack med svart utrustning. Då var det perfekt att bara byta.

Det är verkligen höst nu.. Gillar inte att det redan är bäcksvart vid 8.45.. Och mörkarde blir det. Snart måste vi rida innan vi kan mocka, för att slippa mörkret. Ouchie! Dessutom är det väldigt kallt för att vara årsiden. Riktigt kallt. Jag skulle ha behövt mössa och vantar när jag cyklade hem igår, eller mitt i natten var det. Men ändå svinkallt!


Ni kan få se lite filmsnuttar från hoppningen igår sen också.. :-) Jag bjuder!


Jollys syster som gått 140 får stå för bilden!!


KOLLA!!

Leggings från butiken Zara!


"ridbyxor"! intesant? ;-)

Hot or not?

Rapport från hoppträningen

Det gick inte så bra.. Vi är inne i en riktig svacka nu och Jolly vill inte hoppa. Han har ingen tanke på att hoppa ens. Jag får inte fram honom ordentligt, han svarar inte ärligt för skänkeln osv.. Therese säger att jag har varit alldels för snäll mot honom på ett dåligt sätt. Jag har inte varit tydlig nog. Han har visserligen inte gjort några taskiga tvärbromsningar innan förra hoppträningen, men har han ju stannat lite då och då i slow motion och det har jag tagit på mig, att jag har mesridit osv. Men detta kommer sakta och succesivt. Nu har han lärt sig att han kan komma undan och det utnyttjar han, den fulingen.

Vi fick några språng idag, det var banhoppning inriktiat på tävling med roliga svängar. Vi började lågt, på 70 cm just för att Jolly inte varit lika klockren som han har varit. Fyra första hindren gick bra, naturhinder, oxer, tunnor samt kobination, han hoppade. Sen stannade han på en oxer. och igen och igen.. Therese körde hårt med oss och hon sade att jag måste visa tydligare än vad jag tror. Hon verkligen skrek på oss. GALOPP, NUUU. HALLÅÅÅ?! HAN SVARAR INTE FÖR FEM ÖRE. SAKTA AAAV, NUUUU! GALOPP IGEN, MEERA, FRAAAMÅT, HAN SVARAR INTE, GÖR HALT!!!! Vi verekligen dundrade på inne i ridhuset i 380, men han svarade inte ärligt framåt.. Det var jobbigt, och jag ville gråta. För att Therese skrek så högt (!!!) och att jag inte var säker på att detta var rätt metod. Kändes som jag var jättedum mot Jolly. Men hon har väl rätt med att jag måste vara extremt tydlig med vad jag vill, för han har lärt sig att han kommer undan och om jag inte gör en förändring så kommer det bli värre och värre. Nu är han inte en häst som ställer sig på bakbenen inne på banan, men ni förstår principen. Jag måste vara tydlig..

Vi fick pusta efter fighten mellan mig och Jollly, och det verkligen rykte ånga från Jolly som var supervarm efter vårat "rejs" inne i ridhuset..

Sen hoppade vi igen, en bana på fyra hinder fick vi korta ner det till eftersom han blivit trött. Han stannade och stannade. Hoppade ettan, stannade på tvåan. Sen stannade han i första på kombinationen, en riktigt elak tvärnit åt sidan. Skulle kunna bli en riktig vurpa för min del, men jag är stolt, jag satt kvar!! Jag har bannemej fått klister i baken (!!) Haha, fick till och med cred för att jag satt kvar!

Therese och jag pratade efter träningen då jag travat av ordentligt. Hon sade "ni kommer att komma ur det här".. Känns ju iaf skönt..


Bild från träning för Therese i våras.

Ni är bra!

Måste först bara säga TACK, för alla kommentarer jag fått på sista tiden! Det uppskattas och blir mycket roligare att blogga :-) Jag tar tillvara på varenda en och försöker svara på alla (om peersonen har en blogg vill säga)

Kom hem sent från hoppträningen igår. Var hemma 23.30. Fixade i stallet. Tog hand om Jolly och lade på ett täcke då han blev så svettig, han fick jobba hårt! Kyllera på benen osv. Jag hade kvällsfodringen också.

Jag vaknade nyss (!!) jättesent för att vara mig alltså. vaknade av två sms som kom efter varandra, och lusigt att det var från två olika personer. Nåja, jag ska väl svara på dom snart också.Malin som fotat Jollys ben när vi travar sakta!  I våras!

Produkter


Swede Clay kyllera som jag tar ett tjockt lager på Jollys ben efter ansträngning. Använder inte varje dag. Använder efter hoppning, galoppintervaller och ev efter nåt annat som är extra ansträngande. Denna lera tar värme från hästens senor och leder. Använder som förebyggande. Låter vara på över natten. Dagen efter brukar det mesta ha lossnat av sig själv, i annat fall är det bara att borsta bort.  4 kg, Ca pris 120:-Blue lotion använder jag resten av dagarna, fast inte alla dagar där heller. Hästen måste kunna "klara" sig utan kylande effekter. Smidigt liniment som är lätt att massera in. Luktar eucalyptus, precis som halstabletter.  1 liter, Ca pris 129:-


Denna flugspray, Ultra Shiled har jag använt nu under sommaren. Nästan hela har gått åt under sommarmånaderna, har endast lite kvar i flaskan. Det står på flaskan att det räcker att sprunta på var 14 dag om det inte regnat kraftigt eller om hästen har svettats mycket. Jag har sprutat på lite varannan dag istället, och jag tror det har hjälpt ganska bra. Men inget medel som jag märkt har varit super. Ca pris 299:-
Glycerintvål med läderfett från Stübben är hittils det enda jag använder när jag smörjer in min läderutrustning. Brukar faktiskt nästintill smörja eftter varje ridpass jag använt dem. Jag tycker det funkar jättebra. Lädret blir mjukt och glänsande. 500 ml, Ca pris 109:-Har nyligen köpt denna pälsglansen från Foxfire. Alla säger att den är bra så då testar vi. 1 liter är cirkapriset 139:- Men jag köpte den när varan var nedsatt för 99:-Effol bromsblockare är inget jag själv har testat på min häst, men jag tänkte göra det till nästa sommar. Min komps använder detta och man får nästan svårt att andas (hostattacker) direkt efter man har sprayat på. Tror det kan vara ganska effektivt när man vill hålla flugorna och bromsarna borta. Kostar 249:- tror jag!Läslus

Nu har jag tre förhoppningsvis bra böcker att läsa. Jag kommer nog att sitta i Jollys box och läsa dom. Han kan få sällskap i höstmörket när han tuggar i sig hösilaget, mysigt va! Ska bara införskaffa mig en boklampa.Jag kommer väl ihåg när jag gick i sjunde klass. Jag lånade massor av hästböcker på biblioteket. Tror det var av författaren Pia Hagmar, med böckerna " Drömmen om en häst" "Drömponnyn" mm. Jag cyklade till min sköthäst direkt efter skolan och satt i hennes box och läste ut bok efter bok. Det var verkligen super :-)

StallbokenTycker att denna almanacka är super! Nästan ett måste för ryttare som planeraer träningen och rider mot ett mål.

Perfekat almanacka med gott om plats. Jag skriver in när jag har fodringar och intag i stallet. När jag bokat hovslagare, mm. Jag skriver varje dag vad jag tränat på och vad/var vi ridit och hur det gick. Mycket bra feedback.
I almanackan finns också tävlingsterminen, branchsregister, vägkartor, stalljournal, kontaktregister, träning/tävlingsdagbok, årsöversikt, föreningar, förbund, faktasidor, avelsguide...

Fråga

Inom statistiken

Vad betyder sidvisningar?

Vad är unika besökare?

//Frida

Hosta och bett

Jolly är en såkallad hosthäst. Det innebär att man hela tiden måste tänka på hur luften är runt om honom. Jag kollar/luktar alltid på fodret innan jag ger det. Det får inte vara dammmigt. Nu ger jag endast hösilage till honom då hö alltid är lite dammigare än hösilage. Han står i ett innestall också. Utebox skulle vara bäst, men det finns inte så många stall tillgängliga med uteboxar. Däremot så står Jolly i en liten stalldel med bara tre boxar. Det är bra luft där inne och de andra hästarna som står där är också dammkänsliga, dock inte lika mycket som Jolly. De står på torv iaf och vi är ense med att ha fönster och dörr öppna så länge vi bara kan. Även om det blåser eller blir kallt. Vi sopar aldrig stallgången när hästarna står inne. Det finns två utsug i taket av stallet som ventilerar luften.

När jag rider med bett så hostar Jolly alltid 3-6 gånger när jag värmer upp, sen slutar han. Så kommer det antagligen alltid att vara. Däremot när jag rider med hackamore så hostar han ingenting. Det är väldigt behagligt för mig som sitter på och även för honom själv. Det enda han kan göra ibland är att frusta lite i traven. Jolly går absolut bäst på hackamore också. Det kan vara lite svårt att svänga ibland när han är extra pigg, eftersom jag inte får direkt kontakt med munnen. Han går bra på vanligt bett också, men det är ganska stor skillnad faktiskt. Jag tror det kan bero på mina händer, att jag inte alltid har dom helt stilla, så att han blir irriterad på att bettet inte ligger still i munnen på honom. Jag tänker alltid på att ha sträckta tyglar och ett bra stöd. Jag är inte heller rädd för att ta för hårt i honom, han går jättebra då jag håller i. Just nu har han fått ett sår i mungipan när hans hagkompis bet honom. Det är säkert därför det gått ännu sämre att rida med bett på sista tiden. På senaste hoppträningen så blev han jättesur när jag bara gjorde en liten förhållning. Men för säkerhets skull så tänkte jag kolla hans tänder. Man får ju inte tävla dressyr på hackamore? och jag vill tävla dressyr snart!

Förresten, hackamore trycker ju väldigt mycket över nosryggen på hästen, så det är klart jag vill variera olika bett/nosgrimmor så mycket som möjligt!


Hoppträning ikväll

Ikväll åker vi på hoppträning! Jag hoppas verkligen Jolly tänker hoppa idag. Jag ska rida och inte "klämma" så mycket på honom för vi tror att det är felet. Fast den ena tränaren säger att jag ska sitta ner och vänta på språnget. Den andra tränaren säger att jag ska stå upp och bara hänga med.. Jag ska testa mig fram.

Här får ni glo på ett gammalt hoppklipp från i somras. Jag tycker att denna film är den bästa. Det gick så bra den gången!
Uppdaterar senare hur det gått!

RSS 2.0