stalljobba

Varit i stallet mellan kl 15-17. Kylan varierade från -9 till -17 grader.. I stallet var det helt okej, jag frös inte direkt när jag till och med stod med vatten och pustade mina träns.. Jag har jobbat mig varm helt enkelt, ganska bra!

Cykelfärden på 8 minuter hem var painful.. Inte kroppen alls, för jag har världens gosigaste jacka! Men mina fötter värkte och mina kinder fanns inte! MEN jag älskar vintern!!


Nya kläder var ju på tiden..

Haha det där lät ju som värsta luffaren. Min prio går med andra ord inte till mig själv. *eeh*?

Äntligen har jag ett par HELA jeans!!! Det tog mig lite fär lång tid. varför roas jag inte av att gå på stan längre? :P
Fast snart ska jag till stockholm med Lovisa och där är det ju lite mer affärer och större utbud, så då är det såklart kul.

Jag utnyttjade mett prestentkort och köpte ett par manchesterleggings och fick ett par jeansleggings på köpet!! Sen en röd och fin stickad kofta med ett fint mönster!

Snöig galopp i kylan!

Red barbacka idag igen, det är mysigast och man håller värmen! Vi höll till i sommarhagen i djupsnön, hur mysigt och kul som helst! Jolly är så samarbetsvillig och älskar att arbeta nu!! I galoppen gjorde han en glädjebock  :D Eftersom jag satt barbacka så är jag mkt nöjd att jag satt kvar. Jag sade dock till honom lite lätt när han bockade.. Om jag skulle ramla av så skulle jag ju inte komma upp igen utan pall. Så när jag sade till honom så bockade han inte mer, duktig! Det är ju bra att han är glad iaf!


För jag tycker om min häst!!


random direkt från mitt huvud

En vän, vänskap är så oslagbart.

Jag känner mig mer bekväm och avslappnad med vissa, då är det så skönt. Men tyvärr är det inte så med alla, jag vet inte varför. awkward :(


my life

Mitt liv har flytigt på väldigt bra den senaste veckan!! Jag har inte varit ledsen en enda gång! Undra när jag kommer "bryta ihop" nästa gång? För att jag är så dålig och för att ingen fattar :P

Nej men nu är jag faktiskt glad, jag är ju ganska duglig ändå :D


Kallt!

-13 i morse, -8 på dagen och -17,5 på kvällen/eftermiddagen.

Måste bara få klaga! Jag var på Hööks idag för att kolla på ett halstäcke. Visst ser det fint ut och med bra passform på bilden?!


Jag kände på det idag och usch! Det var jättekonstig passform och såg inte ut att sitta fast så bra. De skulle bara glida runt på Jolly och det skulle vika sig och blåsa in ändå.. Jag har redan ett halstäcke från hööks, men det är från tre år tillbaka. Gillar det inte och har aldrig gjort. Superdålig passform, nästan så att det inte är passat för en häst. Jag har ju rivit bort spännena som satt alldeles för långt ifrån varandra. Jag har till och med sytt dit extra remmar för att det skulle sitta lite bättre. Men det funkar inte så jättebra.

Nu är det alltså dags för ett nytt, men jag blir bara besviken av Hööks saker. De som ser så bra ut i katalogen, varför?! De måste ha fuskat när de tagit bilderna.. :-P

Jag ska beställa ett täcke med helhals från Shires nu från Hepshop!!

Känner att jag vill ha ett med hals ute nu i denna kyla!

Bloggmani, känner ni likadant?

Hade värsta bloggmanin när jag satt på bussen idag. Nu kommer jag inte riktigt ihåg vad jag hade tänkt ut, det som var så bra. Men jag har gjort väldigt mycket idag, så nu måste jag bara bearbeta allt.. typ!


Första advent

Första lussekatten uppäten för i år.
Det har varit en jättebra dag!! Den började med att klockan ringde 7.30. Tog bussen till Lurbo och vi i US gick igenom kadriljen vi ska ha på våran julshow. Jag red på ett sto vid namn Ramona, jättesöt arab/fjordningskorning. Tror att det är en c-ponny. Hon var rolig att rida, riktigt trevlig faktiskt! Så vi red igenom vårat kadriljprogram.

Åkte hem, värmde skorna och snodde en lussebulle och drog vidare till Jolly där jag hade lunchfodringen. Träffade både Sofia och Camilla i stallet så vi red ut tillsammans, det var hur mysigt som helst. Alla red barbacka också för att hålla värmen. Mina kinder och min haka kände jag knappt av i kylan, så kallt är det nu. Inne i skogen var det tyst och allt var så fint.  Vi travade och galopperade några sträckor, jag blev förvånad över att Jolly var så fin. Han var ett riktigt energiknippe. Det märktes ju att han tyckte det var härligt i snön också. Vi var ute i en timma, superkul! Jag invigde mitt nya orangea reflexridtäcke och det var hur bra som helst. Det låg på och gled inte åt sidan, även fast jag satt barbacka och inte hade sadeln som kunde hålla fast. :) Bra betyg på den!

Borstade snabbt av och tog med Jolly ut i hagen igen! Blev lite chockad när det stod -10 på termometern i stallet. Men sen förstår man ju varför, för det kändes bra kallt under ridturen.

Nu har jag ätit middag med familjen. Mys!  och snart blir det mera lussebullar!!


Hur gott?!


Shopping

Hittade ett orange shcabrak som jag köpte. Cool färg, det ska vara lite udda. Stod länge och funderade, gick tillbaka till ett fint swarovskipannband med stora stenar. Det var ju typ halva priset, så jag skulle bara ångra mig om jag inte köpte det..


Pannbandet är brunt med guldfärgade glittrande stenar!

Vi tog tunnelbana-tåg och slutligen buss hem. Jag hoppade av vid hållplatsen vid stallet så jag kom dit direkt, jag hade ändå kvällsfodringen. Ställde Jolly i gången, mockade boxen och borstade lite på honom innan jag fodrade alla hästar och sade godnatt :-)


Globen dag 2

Kom hem klockan 01.30 i fredags och jag kom i säng strax innan 03.00 trots att jag och Lovisa fick skjuts hem av en kompis som tajmat nog var på julbord i stockholm samma kväll. Det blev rätt sent ändå ;) Detta ledde till att jag sov ända till klockan 10 på förmiddagen. Fick skynda mig upp, göra mig i ordning och sätta mig på bussen där jag mötte Sofia. Bussen var 15 minuter försenad. Vi skulle egentligen ha 15 minuter till godo när vi kom till stationen men eftersom bussen var så sen så hade vi ungefär 1 minut till godo innan tåget skulle gå och vi skulle köpa biljetter.. Vi missade tåget alltså. Det blev lite kaos för My som tappat sin mobil och inte gick att nå, hon var utom synhåll. Vi fick inte tag på henne. Funderade på om det fanns någon speakeranläggning så att dom kunde ropa ut hennes namn, men vi vågade aldrig på oss att fråga. Sofia och jag fick vänta inne på stationen i en timma tills nästa tåg (inte har man flyt idag heller). Gick på  tåget och chansade och hoppades att My gick på förra tåget och väntade på oss i Stockholm.

Kan ju säga att vi snubblade över My i Stockholm, vilken lättnad! Tog tunnelbanan och kom till våran VIP-middag, det var hur gott som helst och vi var hungriga. Till efterrät tog vi varsinn brownie, eller vi tog två var! gratis är gott ;-)

Showen idag sög ganska hårt emallanåt. Vi fick en bra plats det hissar vi. Men ingenting var sådär kul.. :-P

De skulle få en häst att lägga sig ner och det såg inte alls harmoniskt ut, snarare än tvingad häst som de drog ner i ena tyglen och när han väl lade sig så satte dom sig på honom och typ hoppade (juckade) haha, på honom. Det var inte ens kul. De gjorde samma sak med kamelen. Jag tror att det var för att de skulle få barnen att skratta, men just då ville jag bara gå ut! Tornerspelet så failade dom typ varanan gång, så vi satt och hånskrattade för att vi var så uttråkade typ. Det var iofs kul i sig!

 

 


Fredag - dagens ridpass

Red Jolly på förmiddagen innan jag åkte till globen. Red barbacka i snön i en av sommarhagarna. Jolly var jättefin och mycket arbetsvillig så det var kul. Han fick lyfta benen högre nu också vilket kan vara nyttigt. Travade runt lite, han var jättefin. Blev lite galopp också längs med hagen!

Globen dag 1

Känner att jag ligger lite efter på bloggfronten just nu, men i fredags så åkte jag och Lovisa till Globen horse show!! Första gången jag över huvud taget var i globen. Tåget som vi väntade på i en timma blev sedan inställt. Som tur var så åkte vi ändå två timmar tidigare än planerat för att Lovisa var ledig. Vi gick runt i Stockholm city ett tag och glodde på kläder. Jag kollade på jeans för att jag har inte ett enda par jeans längre. De jag har är trasiga allihopa, men hittils använder jag de ändå, trots att det är mindre okej. Det har blivit så tråkigt och stressigt att kolla på kläder till sig själv, jag vet inte varför..

Hur som helst så tog vi tunnelbanan vidare till Globen vid 14.30 (Showen börjar kl 19, haha) hade god tid inne i Annexet alltså. Jag blev lite besviken, för det var inte alls så kul där. Massa folk och trängsel överallt, det gick inte att komma fram och det var sjukt varmt! Dessutom fanns det inte så roliga saker, men såklart hittade jag en del ändå. Det jag köpte var en ny magplattegjord då den andra har blivit alldeles för kort´, eller Jolly har blivit biffigare ;). Köpte den på Skara hästsport! Sen hittade jag ett fint, praktiskt och mycket synligt reflexridtäcke på Horze. Det var ganska varmfodrat, kommer passa jättebra i kalla vintern när man rider ut. Orangea färgen syns bra och det är snyggare än gult. Det var gott om reflexer och det finns både svanskydd med reflex på och en flärp som går över bogen. Alltså syns hästen från alla håll när det är mörkt, toppen!Showen var kul, och det var mycket hoppning vilket jag gillade. Kamelerna vas ascoola jag höll på att tappa hakan, de gjorde galoppombyten i varje steg och skänkelvikning!!!


Pay and Jump

Var iväg på lite träningstävling ikväll, det var kul men det var sjukt kallt. Här har ni film, jag är ganska nöjd. I 90 så är jag missnöjd med mig själv för innan tvåan så kände jag ju tydligt att jag inte höll i honom tillräckligt och att det kändes som han inte skulle hoppa om jag inte smackade och börjar hålla i mer. Men ändå så gjorde jag inget.. Jag bara hoppades på att han skulle hoppa ändå.. Det är jag missnöjd över, att jag inte tog mitt beslut snabbare att förändra. Jag ska göra't bättre nästa gång, lovar!

Jolly kändes iaf väldigt fräsch, vi fick nästan ingen framridning alls..


Hästloppis

Har gått igenom saker här hemma och i stalllet, urväxta ridbyxor som ändå är hela och fina! Säkerhetsvästar, tävlingskavaj och skjortor. Borstar, en del nya. Massor av schabrak, en del täcken. Många träns, benskydd lindor, paddar. Böcker, filmer.. shortchaps.. ländtäcke, gelepaddar, brösta. och massa mera!! och en sadel!

Har satt priser på allt nu och ingenting i sig sjävt är dyrt. mycket runt 100lappen och 50lappen. vissa för 10 och 20 kr. en del lite finare saker för 350:- ungefär. Men inget över 500:- Om jag lyckas sälja allt så har jag samlat ihop 6385 kronor!!! och om jag säljer sadeln så blir det ett tillägg på den summan med 3500:-


Nästa lördag är det hästloppis, kom och köööp, eller sälj du med!!!!


Haha, detta är ju bara saker jag inte använder.. Undra vilket värde alla mina andra saker har som jag använder...??? hahahha

Dubbeldagar på Globen Horse Show

På fredagskvällen så finns jag i Globen. Åker tåg med en kompis vid 14.30 ungefär så vi hinner till shoppingen i Annexet. Är taggad som vanligt! Det ska bli jättekul. Vet dock inte hur vi ska komma hem eftersom tågen har slutat gått vid 23.. haha

och..

Min kompis mammas sambo eller vad det nu är har vunnit VIP-biljetter till lördagen! Kul va!? Så då är vi där på EM-föreställnigen och i Annexet också såklart!

Vilka av er ska dit?


Har för övrigt aldrig varit i globen förut..


Lösdrift/stall

Jag skulle inte ha något emot att ha min häst på lösdrift. Jag är ingen "fjant" som tycker att min häst måste in och vila upp sig för att den ska kunna gå hårt. Det säger mig emot väldigt mycket! Jag tror att hästen presterar bättre om den får gå ute mycket så att senor och ligament stärker sig. En häst ska få vara häst och det tycker jag att den har rätt till. Varför har nästan alla stall som så att de tar in hästarna på eftermiddagen?? Tycker jag är konstigt. Jo för att det blir mörkt och det är skönt att få in dom? Jo visst det kan ju vara skönt. Men är hästarna mörkrädda, fryser dom? Längtar det in till en trång box för att stå inne över 12 timmar i sträck? Men varför står hästarna som många gör vid intagstiden vid grinden och väntar på att får komma in? Jag tror att det är för att de är vana att komma in vid den tiden, de är ju så snälla och anpassar sig efter människar till 100% och dessutom vill de komma in och äta? Ja, men när de har kommit in och ätit sin mat så vill dom säkert gå ut igen.. Men då ska dom stå inne en hel natt och hänga för de inte kan göra något annat..

I vårt stall så går hästarna ut kl 7 på morgonen det är en bra tid om man väljer att ha sin häst på box. Vi ryttare får väl ta sig upp ur sängen för att släppa ut hästarna även om det är tidigare än standard som är på 8-9?. Nu på vintern går de in vid 17, vilket jag tycker är lite tidigt. Hästarna får alltså vara ute i hagen i 10 timmar vilket egentligen är helt okej, men jag skulle vilja ha min häst ute längre. Till 21 eller nåt sånt. Vet att det är fler som vill i stallet så det kanske går att ordna. Sen är det ju vissa som tycker det är på tok för sent..

Vet att det är mycket värre i andra stall. vissa hästar går ju in vid 14 eller 15. Stackars hästar... Enligt mig.

Lösdrift skulle jag inte vara emot om det är stort och att det inte är lerigt. Men nu finns inte det så då klarar jag mig bra i stall!

Hur tycker ni om detta? kan era hästar sova utomhus? Prestera lika bra om de går på lösdrift/ute länge i hagen?Skaderisken finns ju, men hästen kan väl lika gärna skada sig på dagen som på natten. och en häst som inte är ute och rör sig mycket håller sämre.

Vi har redan förändrat hästarnas  liv ganska mycket, så varför inte göra allt vad vi kan för att låta de vara hästar? Jag har täcken på min häst, det har jag. Ser till att det är bra passform och rörelsefrihet eftersom täcket är på dygnet runt nu. Om jag inte tränade och tävlade så skulle jag nog funderat på att ta av täckena så länge man ser att det går bra och inte hästen fryser. (Det var ju trots allt ett tag sedan det fanns vildhästar i Sverige)

Jag tar emot era åsikter, jag tycker att det är intressant att höra hur ni tycker även om ni absolut inte håller med mig :)


Utkast: Nov. 24, 2010

I måndags så lät jag Jolly få vila. Såhär på vintern så blir det lite lugnare och mycket mera uteritter eftersom vi inte har något ridhus och våran ridbana är nog ganska så knöglig nu. Det går väldigt bra utan ridhus tycker jag, man får tvinga sig att rida ut mer, och det är ju faktiskt kul och mer naturligt för hästen. Man kan ju faktiskt jobba hästen ute i skogen också. Hästen får ju då en mer naturlig framåtbjudning. Man kan ju göra nästan allt ute som man gör i ridhus. Förutom att rida på volt då..

Det skulle ju vara underbart med ett ridshus, det är inte det jag försöker säga. Bara att det faktiskt funkar bra utan :) Jag åker ju med Jolly till ridhus två gånger i veckan brukar det bli och då får jag ju verkligen chansen att rida igenom honom.


Jollys box.. Ursäkta att jag tog bilden innan jag skurade väggarna.. De är däremot rena nu ;)
Rida ponny

På kvällen så åkte jag till ridskolan, för jag fick en lektion av Roos. Fick lilla c-ponnyn Cassandra, ett sött skäcksto. Jag red henne en gång i somras, så var hon jättefin, mjuk och rolig att rida. Idag var hon stel och inte lika rolig, i galoppen var hon som ett ånglok.. Men på slutet så gick hon bra, iaf bättre. Hon gick hela tiden med bakdelen innanför och Alex sade att hon var extrem så jag fick mig en utmaning. Vi gjorde öppnor och skänkelvikning, det var svårtt på henne.


Cassandra

Halm

Tillbaka i stallet så tog jag hand om häst nummer 2, som jag gick en promenad med. Jag har blivit sjukt skillad på att mocka i halm, det är inte jobbigt längre och nu går det ganska fort :)


Hoppa!!

I morse åkte jag och några andra ifrån stallet upp till Lurbo (trodde vi) för att hoppa.. fast när vi kom dit så var det ju såklart tävlingar i ridhuset så vi kunde inte ens vara där. Dåligt att det inte ens står på hemsidan eller i schemat i ridhuset, men men. Plan B! Jag hade som tur var kvar numret till Lotta på Lilla Bärsta så jag frågade henne om vi kunde komma dit och hoppa, och det kunde vi så vi körde dit istället :)

Oturligtvis höll de på att borra i sargen när vi red så hästarna var lite spänade och något tittiga vid ena kortsidan, men det gick bra ändå. Vi hade ett relaterat avstånd med 6-7 galoppsprång emellan och en kombination och en oxer. Vi lade ihop allt till en bana och den varierade vi att hoppa från olika håll, gjorde mindre svängar osv. Det gick riktigt bra, det kändes jättebra!! Avslutade med att hoppa banan på 95cm, toppen!


Terrängträning i somras

full rulle

Mera snö kom det och jag älskart!! Fixade mattan på transporten och en lampa i fram innan jag mockade åt Jolly och även åt Queenzy som jag har hand om just nu. Jag är så stolt att jag grejar att mocka i halm, haha. Jag tyckte det var skitsvårt och tung förut, men jag tror jag fått in det nu.

Det blev en uteritt på finpojken. Klättrade upp för klätterbackarna och seden rejsade vi inne i skogen, full rulle. Skitkul!

Min arbetshäst

Körde Jolly idag, hade Sofia och Mirre efter oss till sällskap. Denna gången körde vi över vägen och in i skogen, vilket jag inte har gjort tidigare med vagnen. Jolly var väldigt stabil och duktig. Där vägen var smal så körde vi över stock och sten. Det var inte så mycket snö, men på något ställe var det lite djupare men Jolly plogade sig fram. Vi gick över en stor vattenpöl som hade frusit till is och när vi körde över så brast isen och det knakade väldigt högt, men Jolly brydde sig inte mer än att kolla till lite.

Han tyckte det var jättekul och i traven fick han springa extrafort. På vägen tillbaka så kollade hästarna i hagen mycket på oss - speciellt på kärran, de sprang och busade. Jolly = Kolugn.

Alltså var det kul att jag nu har hittat en bra körsträcka inne i skogen!!

Hoppträning

Eller det var inte så mycket till hoppning denna gång. Vi hoppade studs. En studsserie längs med båda långsidorna med kanske sex sockerbitshinder. På kortsidorna var det ett lågt räcke. Så vi galopperade runt och tog studsen i fem varv. På kortsidorna gjorde vi en volt och hoppade räckena. Ett varv tog kanske 30-40 sekunder. 40x5=200, det blir 3min och 20 sek som vi galoppade runt. Vi gjorde detta typ 3 rundor var också, med lite vila emellan såklart. Det var kul men hästarna blev ganska flåsigsa efter det.

Tanken med detta var kondisträning. Jolly var superduktig, men han fick nog ganska mycket mjölksyra i slutet så då valde jag att inte slita på honom.


Sötpojken var något trött efteråt när han stod i gången.. Jag stretchade och hade på kyllera på benen som ni ser ;)

Kul men lite skämmig fakta!

OBS mina fräldrar har inte tillåtelse att läsa detta..!

 Jag har ramlat av 42 ggr.

Jag har 13 stycken träns
1. Brunt aachenträns med vita sömmar och ljusbrun padding. Claridge House
2. Svart träns med engelsk nosgrimma, vit padding på nosgrimma och pannband okänt märke.
3. Brunt pullarträns med vita sömmar och guldspännen, från Kingston
4. Svart kandarträns med vit fodring på nosgrimman.
5. Acchenträns i rödbruntläder, bred nosgrimma, från Globus tror jag.
6. Svart aachenträns med vita sömmar och guldspännen. Märket är något med kinatäcken på, så jag kan inte uttala det.
7. Brunt aachenträns från Jacson
8. Brunt aacehnträns med vita sömmar och mässingsspännen från Claridge House
9. Brunt träns med engelsk platt nosgrimma från Jacson
10. Svart aachenträns med bred nosgrimma och silverspännen från Globus.
11. Brunt pullaträns med vita sömmar och silverspännen från Claridge House. Till saluJag har 22 stycken schabrak.
1. beige hoppschabrak från granngården till salu
2. blått dressyrschabrak från granngården till salu
3. ett vitt  dressyrschabrak från granngården
4. vinrött dressyrschabrak
5. beige dressyrschabrak från Schockemöhle sports
6. blått scapa-schabrak i allroundmodell, med tillhörande luva
7. pistagegrönt scapa-schabrak i allroundmodell, med tillhörande luva
8. blått allround från jacson, med whitaker luva till
9. svart allround från hansbo, med tillhörande luva
9.brunt/orange  allround från gold medal
10. rött allround från gold medal
11. rött allround från BR, med tillhörande luva
12. grått/rosa allround från Waldhausen, med tillhörande luva
13. blått dressyrschabrak från granngården
14. grönt allround från horse saver
15. vitt dressyrschabrak från hööks
16. mörkgrönt  allround från lamicell, med tillhörande luva
17. vinrött allround från lamicell
18. blått allround från lamicell/RG, med tillhörande luva
19. blått dressyrschabrak från gold medal
20. Grått allround från Mark Todd, till salu
21. Brunt dressyrschabrak från BR
22. Vintrött allround från Horse Pro

Jag har 6 par ridbyxor
1. Brunrutiga helskodda från Back2back
2. ljusbrunrutiga helskodda från Back2back
3. Mörkblå helskodda från CRW
4. Svarta skinnskodda från Roping
5. Gröna oskodda från USA
6. Blårutiga oskodda från Robustus
+ 3 par vita från catago, typ CRW och Börjes.

Jag har 5 par benskydd
1. Röda fram och bak senskydd från Catago
2. Bruna fram och bak senskydd från Show Master
3. Bruna fram och bak strykkappor från Equi Guard
4. vita fram och bak senskydd från Catago pro.
5. Bruna lädersenkydd i fram. Till salu

Jag har 5 grimmor
1. Brun lädergrimma
2. Blå nylongrimma från Lamicell
3. Grönrutig nylongrimma
4. Orange reflexgrimma
5. Ljusblå nylongrimma med mulle på. Passande c-ponny  Till salu

Jag har 9 täcken
1. Grårutigt svettäcke från Hööks
2. Blått utetäcke med fleece från Tib horse
3. Grårutigt ylletäcke från Pagony
4. Blått fleecetäcke med mitt namn som brodyr
5. Blått stalltäcke 220gram från Granngården
6. Blått stalltäcke 300gram från Hööks
7. Brunrutigt vintertäcke 280gram från Thermo Master
8. Grönrutigt regntäcke från Riding House
9. Rutigt regntäcke från Riding House

Ridtäcken:
1. Blått från Rhino med reflexer.
2. Gult med reflexer från Jacson
3. Grårurigt från Mias RS

Annars har jag en brun brösta med maringal som jag gillar och ett par röda ledade stigbyglar från Intec och ett rött/silver swarovskipannband!

Sadlarna jag använder är en brun Henri de rivel - Fletcher 17"/31
och en svart dressyrsadel från Globus Tekna.


Gammal

Titta vad liten jag var! April 2006, det lät ju inte så länge sedan, men det är 4 år sedan!


Vet någon!?

Hittade gamla resultat från dressyrprogram jag ridit. På vissa så är ingen preocent skriven.
Så jag undrar om det är någon som vet hur man räknar ut procenten? Jag har maxpoängen och en siffra mellan 1-10 för varje "rörelse" eller vad man ska säga.

Skulle vara intressant att få reda på vad jag fick för procent från programmet jag red då jag endast hade ridit i 3 månader ;)

No way!

Efter årsskiftet bilr det ingen ridning i klubbens ridhus nå mer. De har höjt avgiften, det är överdrivet. 2000:- för ett halvår. Det är ju jättemegadyrt, okej om det skulle vara ett fint och ljust ridhus av lite lyxigare modell. Men inte annars. Nu är vi dyrast i Uppsala.. Ja botten är bytt, men jag tycker ändå inte att det var ok att höja så mycket. Botten var ju så dålig innan så det borde liksom ingå i den gamla hyran att botten byttes.

Förlåt för dålig reklam, men nu blir det ett annat ridhus :)


Globen

Det börjar dra ihop sig! Nästa vecka så åker jag dit!

Vilka av er ska åka? Vilken dag? :)

Lägger det där med klippningen åt sidan

Lägger det där med klippningen åt sidan ett tag för Jolly har ganska tunn päls och han blir inte svettig. Det skulle vara efter hårdjobb han blir en aning svettig på halsen då..

Just ja, jag har inte skrivit på ett tag. Jag har ridit ut mycket på senaste tiden och det har varit jättehärligt. Tycker både Jolly och jag. En intressant fråga till dig som har egen häst. Hur många gånger i veckan rider ni ut?


Jag var iväg till ridhus igår och red dressyr, det gick okej! Men ändå inte så bra som det har gått ;) Jolly lastade sig själv dit och hem!

Jag vet att jag har varit jättedålig på att ta bilder den sensate tiden. Ska försöka bättra mig, och ta med kameran till stallet. Är det något speciellt ni vill se bild på?


Tror detta är den första bilden jag tog på Jolly och jag känner knappt igen honom!

uteritt

Idag blev det en lätt uteritt, skritt på grusvägen barbacka en bit och sedan trav på asfalten en bit, kanske 20 meter i taget. Bra att växla underlaget och hårt underlag kan också vara bra ibland.

Jag red barbacka såklart.

Red i kanske 30 minuter och var i stallet från 14-17. Älskar stallet!


Haha bilden - Det är jag och mamma i North Carolina! ANDRA gången jag lyckas få upp henne på en hästrygg och ser ni hur rädd hon ser ut.. -.-

slutligen del 6

Ja, nu har jag ridit flera lyckade träningar och Jolly har varit så fin. Det känns äntligen som vi är på väg uppåt. Vi vågade oss ut på terminens första lokala hopptväling också. Med bra resultat, det vara bara ryttarmissar från min sida att vi fick 8 fel på hinder. Så kul!

Den senaste träningen var helt underbar också!

Jag har nu sålt min prestige golden star. Jag hatade den.. Världens obekvämaste. Den låg bra på Jolly, och den har en bra anatomi på de flesta hästar. Så det är ju på så sätt en bra sadel. Men nu rider jag i min Henri de rivel igen. Det går ju bra!!

Vad var detta då? Som orskade detta. Att han bockade så mycket? Dåliga tider? Sadel? även fast jag bytte så var det helt bra en dag, men dåligt en annan dag. Eller något problem med hackamoret, att han blev framtung och detta problem byggdes på med start av ett hackamore..?

sadeln del 5

Jag red för min tränare ännu mer än vanligt. Hon fick tömköra Jolly. Jolly bockade lite, eller rättare sagt kickade lite i galoppfattningarna. Säkert för att han tyckte det var jobbigt? Efter tömkörningen så hoppade jag upp. Då gick det jättebra att rida, inget trams alls. Jolly ville dock springa ifrån sin egen balans. Så jag fick vara kvick med hjälperna och vara beredd att lugna honom.

Det gick bättre och bättre för varje gång jag red. Jolly samlade sig mer och mer och till slut så gick det bra igen!
Jag är en sådan person som inte ger mig, jag vill ha ett svar! Varje hoppträning gick ju bättre och bättre, den nya sadeln verkar Jolly trivas med. Men jag då? Jag tyckde sadeln var hemsk att sitta i.. Den är jättehal, jag åkte typ omkring i den i varje anridning, vilket inte är så bra. Dessutom har den knappt något stöd alls. Min sits över hindrena kändes inte bra alls. Där emot min förra sadel som nu orskade problem som vi trodde, tror? Den sadeln är den skönaste jag suttit i.

Jag drog med mamma til stallet en dag för att jag skulle testa att rida i den gamla sadeln igen. Skritt, halt, trav, galopp och allt möjligt. Det gick jättebra. Tog även ett skutt i sadeln och det gick jättebra! För övrigt kände jag mig som hemma. Så skön sadel(!!) Dagen efter red jag ut i sadeln och det var heller inga problem.

Jag red en pay and jump med sadeln och jag hade med den andra sadeln med i bilen om det skulle vara nåt. Det gick bra! Det gick bättre och bättre för varje gång. Nu när jag har använt sadeln ett tag efter omstoppningen så tycker jag att den ligger bättre än innan omstoppningen. Den ligger nämligen an mera i bak.


Henri de rivel


sadelproblem del 4

Tur som jag hade så hittade jag en sådan Prestige golden star, jag fick provrida den på Jolly och det gick bra!  Han gick bra och det var inga hyss. Dock vågade jag ju inte kräva så mycket arbete från honom då jag var lite osäker.. Så jag köpte sadeln.


Min nya prestige golden star

Dagen efter var det hoppträning. Det första Jolly gjorde i galoppen var att dra till världens bock.. Tror ni inte jag blev desperat, ledsen och besviken? Då är det inte sadeln ändå då??

Jag fick hoppa lite på låga höjder och Jolly hoppade jättebra och han hade en jättebra bjudning, han hoppade allt och stannade inte! Vi trodde inte att han hade ont, han hoppade ju superbra.. Ungefär efter varje hinder så drog han ner huvudet och ville bocka, och han lyckades då och då. Så jag fick ju dra upp skallen på honom i landningarna.

sadlar del 3

Så jag slutade att rida med hackamore och började rida på vanligt tränsbett istället. Då var han inte alls lika framtung. På hackamoret så hänger han sig. Hänger med hela halsen neråt samtidigt som han kröker på nacken, så det blev väldigt tungt att hålla i tyglarna och jag hade ju alltid ett schå att rycka upp huvudet på honom.

I samma veva med att jag bytte bett så testade jag att rida med en annan sadel, en jag fick låna av en tjej i stallet. Det var en Prestige golden star. Den låg bra på Jolly och sadeln hade en bred kanal. Detta testade jag då jag red för min tränare. Lektionen gick superbra, inga bockningar eller likande. Det var förstås skönt!

Jaha, då var det ju såklart en ny sadel jag skulle ha. Visst är det de första man tänker på?
sadelproblem del 2

Dagen efter detta hade hänt så tog jag ut Jolly på banan och satte på en annan sadel - Min dressyrsadel (Globus Tekna) och travade, galopperade, för att känna hur läget var. Inga dumheter, inga bockningar alls. Jaha? Då måste det ju vara hoppsadeln jag hade igår som var problemet? Eller bara något Jolly fått för sig, men det tror jag verkligen inte, för han är inte en häst som skulle bocka så intensivt utan anledning!


Min dressyrsadel


Jag red ju nästan bara med hackamore under den tiden då detta hände. Min tränare tyckte det var ett bra bett, Jolly funkar bra på det. Svänga, lyssna och allt sånt! Hon såg att Jolly var ganska framtung så då var det också ett problem. Jag lyfte upp huvudet och höll mycket i tyglarna i galoppen, då fick han ett mycket luftigare steg och bättre galopp. När jag gjorde så första gången så bockade han några gånger. Men då kändes det som att han gjorde det för att jag krävde mer och att han tyckte det var jobbigt. När jag red så så hoppade han bättre och lättare.


ang. sadlar del 1

Det här är jättekonstigt, och jag kommer aldrig få reda på varför det blev så.

Jag har ju ridit i en Henri de rivel hoppsadel sedan maj -10 och det har funkat väldigt bra. Tills september då han började stanna och inte villle hoppa. Det behöver inte vara sadeln av allt. Men det är en grej man funderar över bland det första man gör. Jag började rida för en annan tränare och jag tog upp detta om sadeln. Vi kollade på sadeln och den låg inte fel. Den var bara lite av modellen smalare i kanalen (om nu det kunde vara ett problem?) Jag fortsatte rida för denna tränare två ggr i veckan och varje gång hade vi en motgång ungefär. Jag åkte till Glada hästen i Västerås för att där kolla upp min sadel då jag varit hos henne tidigare och köpt min dressyrsadel som jag gillar. På glada hästen är sadeln klart godkänd, men den skulle behövas stopas om då den var bucklig. Så då lämnade jag in den på omstoppning. (Omstoppning efter order vad sadelutprovaren säger. Alltså provar han inte sadeln efter han stoppat om den.) Kommer inte göra så igen för jag tycker fortfarande att min sadel är bucklig..

Gången efter omstoppningen jag red i sadeln så bockade Jolly väldigt mycket, vilken han aldrig har gjort tidigare med mig. Så det blev ju som en chock. Dagen efter tränade jag för Hannah och vi bockade oss genom hela ridpasset. Vi skulle hoppa egentligen och lösa problemet, men vi kom aldrig så långt. Kom kanske bara över en bom. Jag flög av två gånger till och med. Han bockade i galoppfattningen till en början. Sen även när jag ville trava. Och till slut när jag bara ville att han skulle ta ett steg fram. Han rörde sig inte konstigt, men då Hannah hoppat upp och suttit på Jolly så sade hon att jag skulle åka in med honom till klinik. För han ville bara kasta av de som satt på ryggen.

Antagligen sadeln som är problemet i det här fallet, ellerhur? Nyomstoppad och Jolly kan ha reagera på det.


Uteritt

Igår på förmiddagen red jag ut tillsammans Sofia och Miramis, det regnade ganska mycket, små intensiva droppar. Det var inget man störde sig på förutom att man blev blöt. Upptäcksfärd var planen, och så blev det. Vi red en bit dit vi inte hade varit förut. Målet var att hitta älgdammen som den kallas. Där kan man bada på sommaren.

Vi hittade en jättebra bred väg som var 9 km lång (stod på skyltar) Då passade vi på att rulla i galopp. Det kommer vara en sktibra sträcka att använda sedan när man vill ut och galoppera, kondisträning typ! Det som var så bra var att det var sand under snön, alltså bra underlag.

Det var ganska kallt att rida, trots att det var flera plusgrader. Jag hade bara mina tunna ridskor och när man har dom i vanliga stigbyglar så blir det ännu kallare.

Det var nog tur att jag broddade i torsdags kväll, för nu är det ganska halt ute.


lättad

Hoppträningen igår var så kul! Jolly var klockren och helt stadig, han hoppade allt :) Nu har det minsann blivit lätt och superkul att hoppa igen, och så ska det nog vara :)

Jag är så glad över att vi kan igen. Det har ju inte precis varit så lätt. Men på såvis är motgångar bra. För när man kommer ur dom är man ännu bättre än innan. Precis som Hannah sade "Det är inget lotteri, du har ändrat på ridningen och lägger hästen rätt, då får man en häst som hoppar bra". Hoppas att det håller!

Vi hoppade räcke, bom bom bom bom oxer på 105cm. På kortsidan vid läktaren hoppade vi bom oxer bom. Även ett plank och en trippelbarr.


Jollys syster!

SNÖ = TOLKA

Jolly hade det väldigt roligt igår i den nya snön! Vi satte på tolkselet efter honom och han fick dra Sofia i en pulka. Det gick mycket bra innan det blev guppigt och Sofia ramlade ur pulkan. Jolly travade och galopperade men när vi vände mot stallet så drog han till världens bockserie bara sådär, haha han tyckte det var jättekul! Sofia fick rida lite så jag också kunde sitta i pulkan, men vi kom inte så långt innan Sofia for av. Ja man måste lära sig att sitta kvar i Jollys krumbukter. Jag fick sitta upp igen, direkt från stillastående så var han högt upp i luften med bakben rätt upp. Jag försökte lugna honom lite med att ta av selet och jag red runt lite i trav och galopp på en volt, då var han mycket fin. Sen när vi vände hemåt så var han i luften igen ;) Jag är mycket nöjd över att jag satt kvar trots att jag hamade lite på halsen en gång, det var liksom inte lite han bockade. Min näsa knockade in i hans hals också!

Annars var han väldigt  fin i trav och galopp då han inte busade. Det gick bra att rida i snön och han fick inte styltor!

Är ledsen att jag inte har film från detta, det hade varit kul att se..


Bild från förra årets klippning!

Aj!!

Jag har så ont i halsen så jag knappt kan andas och jag har ingen röst kvar! Klockan är inte ens morgon och jag sitter uppe och dricker te med honung i :(

Dressyra

Åkte till ridhuset idag för att rida dressyr. Jag var peppad för Jolly har varit så fin de senaste veckorna. Mycket riktigt, han var superfin idag!! Rund och fin i formen, tog mina små hjälper och var i balans hela tiden. Jag gjorde skänkelvikning på volten i trav och skritt, lite tempoväxlingar, volter och serpentiner.

Han var jätteduktig i galoppfattningarna också. I balans från skritt till galopp. Sen gjorde vi skänkelvikning längs med diagonalen från båda varv. (åt olika håll) Vi har aldrig gjort så bra skänkelvikningar. Han flyttade superbra och var i balans och form här med. Den stora spegeln var ju framför oss så jag kollade i den och det såg jättebra ut!

Red i en timma, sne åkte vi hem och Jolly lastade sig själv, jag släppte honom på rampen och han gick in.


Dagens ridning

Frusen mark hela dagen. Kallt är det också nu.

Jolly har äntligen fått en hagkompis ett sto , och de är vänner sedan tidigare :) Ihopsläppet gick bra de verkade känna igen varandra.

Jag skrittade ut barbacka på eftermiddagen, blev bara skritt eftersom det var så hårt i marken. Avslutade med lite travjobb på ridbanan. Det var så kul för Jolly har verkligen blivit supermjuk och rörlig!!

Inspiration!!

Roffe rider så bra!!! Det blev brons till Sverige! Den sista ryttaren tog andraplatsen ifrån honom..

Dutti pålle!

 

 


Det här med att glömma saker

Kändes som att jag hade glömt något i morse innan vi åkte iväg. Jag kollade i sadelkammaren typ två ggr men kunde inte komma på nåt.

När vi var framme, hade gått banan och jag skulle ta på mig ridskorna + chapsen så kom jag på att jag måste ha glömt dom.. Ringde till en i stallet som också skulle till Lurbo och tävla. Hon startar efter mig så jag hade tur att hon inte hade åkt än. Hon tog med mina skor och chaps!

Sen när jag skulle byta om så märkte jag att min kavaj inte var i bilen den heller.. Så klantig jag är, jag har aldrig glömt något innan. Men jag fick låna Roos kavaj, hon startade också efter mig! Tack!

Filmen

Den svarta hästen längst bort är vi. Och filmen börjar när vi precis har stannat på tvåan!


Dagens tävling

Jättefin på framringen, och han hoppade kanon, jag hade ett bra flyt. Vissa gånger var det lite gränsfall från min ridning att han skulle hoppa. Men han hoppade ändå bra, men han skulle inte ha gjort det i längden om man säger så. :) Fick coacing av min tränare på framridningen vilket alltid är guld värt!

Banan som var en 90cm Bedömning A kändes braaa! tack och lov! Jag som bävat för denna tävling ett tag, om jag skulle åka eller inte, men nu har jag åkt och jag har fått mersmak på nytt. Vill tävla igen. Nu är det vintersäsong, men till våren ska vi ut mycket. Längtar!

Hur som helst så hoppade han jättefint på ettan så jag blev lite paff så anridningen till hinder nummer två blev knas och galoppen blev lite dålig. Hindret kom upp fortare än vad jag trodde och vi fick ett stopp. En miss från min sida helt enkelt. Innan hinder nr 3 så fick jag verkligen hålla i honom och oj vad han hoppade. (Hannah sade att han hade mycket luft emellan, lika högt som om det vore ett 120 hinder..) Det kändes att det blev ett stort och högt språng, men tror inte det syns så bra på filmen. Hinder 4 hoppade han super, så bra så att jag tyvärr tappade stigbygeln, haha! Red mot femman samtidigt som jag försökte få tag på bygeln igen, inte lika bra galopp på grund av det och det räckte för att han skulle stanna ;)  Sexan var en lite snäv sväng för oss men det gick bra! Hinder nummer 7 var ett plank och han stannade men hoppade i sista sekunden så det blev lite orytmiskt för mig. Men han hoppade som tur var och han är ju så kvick i benen så vi rev inte!!
Två stopp från rundan alltså. Dessa är bara pga "slarv" från min sida. Jolly gjorde en superinsats!!


Hehe, den enda bilden från idag. Lite sådär halvsmickrande ;) Film kommer!


dagen

Idag har jag mycket att fixa med. Ska baka kladdkaka som jag ska ta med till Halloweenövernattningen Ungomssektionen har ikväll. Måste rida och ta in pållen tidigare för att hinna göra honom fin för sen ska jag vara på klubben senast kl 17 och det tar 15 min att cykla dit. Jag måste duscha och byta om innan också, samt ha allt klart inför tävlingen.
Får väl ta in Jolly redan vid 14... Tidigt :(

Hoppträningen!

Det gick såååå bra och jag är så glad! Log över varje hinder och kunde inte sluta.. Vi kom ju över varje hinder utan tvekan. Så skönt för det kändes som alla problem vi haft var som bortblåsta. Jolly hoppade som en gud och enligt Hannah så red jag helt annorlunda (mycket bättre allltså) okej jag kände det själv också :)

Började med att trava travbommar och hoppa en 5,5:a vilket gick jättebra. Trav in, galopp ut.

Vi tränade på att hoppa ur sväng. Hindrena var placerade så. För att vi inte skulle tappa farten i svängen. Allt gick så bra och jag kunde hålla ihop honom.


Här är en liten banskiss med pilar på två ställen för att hjälpa er se hur vägen var. De röda sträcken är räcken och de rosa sträcken är små sockerbitshinder. Sen är det kombination från två håll. Ett galoppsprång emellan.
Jolly hoppade även kombinationen superbra!
Hoppade allt på 90cm. Ska ju tävla på lördag och nu känns det kul att åka iväg!!

och...

jag hade värsta ångesten om jag ska tävla på lördag eller inte. Men nu har jag nog bestämt mig ändå. Är lite nervös, detta blir terminens första lokala tävling. Stört ellerhur!? Hade ju planerat in typ 8 tävlingar denna höst. Men det blev inte riktigt så och det får man ju acceptera :)

Jag var ju redan anmäld sedan tidigare, och jag ska bara hoppa en 90, dessutom är det  bedömning A, så det blir nog ändå lätt! Ni får gärna hålla en tumme!Jolly kikar in i stallgången i somras..


Stallet

Trodde ju att Jolly stod lerinpackad x 4 i boxen och väntade på mig. Men så var det inte. Jag hade tur alltså. Det brukar se ganska bedrövligt ut efter bara nån timma i hagen.. Nu var han alltså bara lite lerig på halsen på båda sidor. Inte hela halsen heller och inget på öronen och ganaschen! Det måste ha regnat bort?

Det var skönt att vara tillbaka i stallet igen. Mina kära stallvänner som hjälpt mig med Jolly när jag var borta hade gjort det superbra (såklart) Men när man åker bort så kan jag ändå inte låta bli att tänka mycket.. Ja, jag är sån ;)

Red en stund på banan. I början kändes han pigg, bara ville springa, dock gick han ändå i balans, men lite fortare. Jag red lite tempoväxlingar, vände halft igenom för att få en tvär sväng och en bra ställning. Galoppfattningar från skritt. Galoppen kändes inte så jättebra, var lite svårt att hålla ihop honom, men det gick ändå okej! I slutet gjorde jag lite skänkelvikning och slutligen avslutade jag med serpentinbågar.


Jag och Allie, USA-hästen!! Februari 2009


Hemma igen

Nu har jag varit hos farmor och farfar i två nätter och tre dagar blir det då!!!
Träffat morfar har jag också :)
Det har varit jätterroligt, småkusinerna från Mölndal var där (träffar dom bara i sommarstugan och på jul annars, och andra höjdpunkter då vi bor rätt så långt ifrån varandra) Kussarna från Örebro, de lite äldre än de från Mölndal var såklart också där, kusinträff med andra ord!

Vi roade oss på upplevelsebadet Gustavsvik på tisdagen. Massor av roliga rutchkanor, forsar, vågmaskiner och grejs som alltid är kul att leka i med småbarnen!

På kvällen gick vi "äldre" (haha) på bio. Vi såg "The social network" Som handlade om Facebook ;) Kul att ha sett den och en helt okej film, men den var lite seg och ibland lite svår att hänga med i.

Vi tog tåget hem idag på eftermiddan. Har precis vart ute och hejat på Jolly, skriver om det i separat inlägg!


RSS 2.0