Året som gått

 Det som hänt under 2010
- Jag har tagit emot Jolly och delat många fina minnen.
- Jag har tagit studenten.
- Fyllt 20.
-  Massa mer, men det där var väl de största sakerna.

Vad kommer att hända under 2011?? Hoppas det blir ett bra år!

Måste också uppmäsksamma att igår var det exakt ett år sedan vi flyttade hem från USA. Då kändes det som att vi klev in i en liten skokartong och duckade för taket. Jag skojar inte!


       
Några vyer från vårat saknade hus i Chapel Hill, NC, United States..Imorgon..

Imorgon kanske det blir en tur till ridhuset, då jag köpt kortet idag!! Wihoo :-)


Sista dagen på året.

Nyligen hemkommen från en väldigt härlig uteritt tillsammans med Sofia, Mirre, Lena och Månen! Vi klättrade först upp för kläterbacken och travade i snön. På hemvägen blev det en oplanerad galopp för hästarna fick bestämma själva. Jolly tyckte det var supekul. När vi nästan var hemma så galopperade jag "lilla rundan" två varv och det gick jättebra!

Jag är meegaförkyld så min kropp väntar på att ta stryk för det här nu..

Jag har förprorgrammerat ett inlägg som kommer att ploppa upp i natt! Ha en trevlig kväll/natt allesammans!


Dag 2 – Min första häst

Min första häst var otrolig, och hon var min bästa vän! Det började med att jag och en kompis åkte ut på provridningar av olika hästar. Det var meningen att vi skulle dela häst eftersom det innebär ett stort ansvar att ha häst, är tidskrävande och mycket pengar att lägga ned. Vi kollade nog på 10 hästar innan vi hittade Vanessa. Vi hade inte så stora krav på hästen. Vi villle ha en säker och trygg häst som var lagom gammal. Snäll i all hantering och en som är rolig att rida. Båda vi två är som nu, hoppinriktade så vi ville ju gärna ha en hopphäst. Vi provred Vanessa i södra Dalarna och vi tyckte om henne. Hon var snäll och schysst att rida. Dessutom var hon helt okomplicerad på hinder. Vi provred henne två gånger innan vi bestämde oss för att köpa henne. Dagen då vi köpte henne var 10 arpil 2007, en dag jag aldrig kommer att glömma!
Hon har gått 120 hoppning, LC dressyr och debutant fälttävlan med de vi köpte henne av.

Vanessa har lärt mig väldigt mycket, hon var ju min första häst! Jag har lärt mig massa praktiska saker men såklart så utvecklade hon min ridning väääldigt mycket! Vi hopptränade med henne en gång i veckan. I september så startade vi våran första tävling tillsammans och det var även min första lokala tävling. Den var hemma på klubben så det var smidigt och bra. Vi hoppade en 90klass i två faser och min kompis hoppade i samma klass. Det slutade med att jag kom femma och min kompis kom trea. Våran fantastiska häst stod x2 inne på prisutdelningen, och det var våran första tävling. Glädjen bara bubblade över, lycka till högsta grad!


Vi - efter prisutdelning, och Vanessa har två rosetter på båda sidor om huvudet ♥

Vi tävlade mer under hösten och hon var klockren, det blev tyvärr inga mer placeringar men det berodde bara på oss, som hade orutin. Eller förresten min kompis kom femma i en lokal 90 i oktober.

Tyvärr så hade vi bara denna underbaring i drygt ett år. Då hon blev akut halt i maj 2008 så tog vi in henne på klinik då vi fick reda på att hon hade kraftig artros i frambenet.. Hon hade stannat väldigt mycket på hinder den sista tiden också. Vi trodde väl att det bara var för att hon hade börjat testa oss, eller att hon tyckte att vi gav henne orättvis ridning.. Hur som helst så opereades Vanessa i juni. Under tiden hon stod på boxvila så blev hennes operationssår allvarligt inflammerade så vi fick åka in med henne igen och de på kliniken sade att det inte fanns något att göra. Jag glömmer aldrig sorgen den 2 juli 2008 så min bästa vän fick somna in. Jag var med henne i sista sekund och jag glömmer henne aldrig! Tänk bara om hon inte hade fått ont. Tänk hur bra vi skulle vara idag! Jag är så mycket bättre nu, och hon som redan var så bra när vi startade våran första tävling. Vi hade varit bäst! Jag saknar denna hästen så mycket. Min pappa har lärt sig rida på henne. Han har galopperat på henne och han litade på henne! I sommar har det gått tre år sedan hon galopperade iväg till de evigt gröna ängarna, och jag hoppas att hon har det bra! Kan man hoppas att få ses igen?


Jag gjorde en film precis då hon hade lämnat oss. Kika gärna!
Varje gång jag ser denna så gråter jag floder... Du är så saknad lilla gumman! ♥Dagens ridpass

Jag värmde upp på vägen i trav och galopp, jobbade på med samma metod genom att lyfta upp huvudet på honom så att det blir luftigare språng. När jag hade värmt upp lite så forsatte jag rida runt lite på banan där jag hade ställt upp ett hinder. Jolly var ganska pigg och han hoppade kanon! Vilka språng han tog, den verkligen kändes i min rumpa! Kunde nästan tro att han var efter Quite Easy, haha!

Hoppade bara det räcket 3 gånger då det kändes så bra. Ville inte trötta ut honom heller då det är 2dm snö på banan.


Längtan!


Längtan efter att få hoppa är stooor :-)

Skulle ni vilja?

Skulle ni tycka det vore kul om jag lade ut några fölbilder jag har fått på Jolly?

Lägger bara ut om det är många som kommenterar, så jag vet!


Dagens ridpass

Red ute på snövägen som är perfekt att trava och galoppera på nu utan att det blir för djup snö. Forstatte med samma övning som jag hade igår. I galoppen så höll jag i väldigt mycket. Lyfte upp huvudet och satte honom på bakdelen så han bli lättare i fram. Man kännde verkligen skillnad på galoppen då. Sprången blir större och luftigare! Galopperade i kort galopp runt och mellan stallen. Ser fram emot dressyträning så fårt det nya året kommer!
Dag 1 - Presentera dig och din häst

Jag heter Frida Linnéa James och är född 90-09-05 och är alltså fyllda 20 år. Jag är det äldsta barnet i familjen, jag har två yngre syskon. Anna som är 18 år och Axel som är 15. Jag är född här i Uppsala, men bodde i Mora mellan åldrarana 1-6. Nu bor jag med min familj i ett blått hus i villaområdet i Sunnersta. Vi flyttade hit sommaren 1996, då jag började i sexårsverksamheten i Sunnerstaskolan. Det är alltså i 15 år som vi har bott här, det är större delen av mitt liv och det känns.

Min häst är en 11-årig valack vid namn Jolly Jumper. Han har en speciell korsning och är nämligen 50%  varmblod, 25% fullblod och 25% tinker.  Honom har jag haft på foder sedan januari 2010. Jag provred honom i Uppsala, det var inte alls långt ifrån ridklubben jag brukar hålla till på. När jag träffade Jolly för första gången så tyckte jag att han såg lite "ranglig" ut, men han var mysig i sig och snäll att hantera. Trygg och snäll att rida. Jag red några varv på en snöig ridbana, det var allt. Kändes inte jättebra, men jag var ivrig och på något sätt så kände jag tydligen att Jolly och jag har en tid framför oss, och så blev det! När jag fick honom så var han väl lite halvt avställd eller skogsriden kanske man kan säga. Han hade inte så mycket muskler och konditionen var inte så bra. Vi jobbade på, började hoppträna varannan vecka då vi insåg att han var en klippa på att hoppa och hade en utmärkt inställning. Han hoppade allt med glädje! Enligt de uppgifter jag fått så var han tävlad några gånger i 90 och 100. Inga felfria ritter tror jag, men att han hade haft en positiv inställning. I mars så var det min tur att testa hur Jolly fungerar ute på tävling. Vi började lätt och vi hoppade 80 och 90 cm och var felfria i båda klasser! Det kändes verkligen superlätt! Efter det så har vi ridit flera felfria ritter i 90 och 95cm. Vi har också startat 100 cm 3 ggr med bara fyra fel på hinder i alla tre starterna. Han är trevlig att rida i dressyr också, men dressyr är inte mitt största intresse och eftersom Jolly inte har så bra gångarter så har vi inte lagt ner lika mycket energi på dressyrfronten. Vi har såklart tränat dressyr för tränare och det har gått väldigt varierat. Ibland känns det jättebra och ibland jättedåligt. Fast oftast när jag har hjälp så känns det bra! Jolly har en halvsyster vid namn Månljus, de har samma pappa. Månljus har kommit tvåa i 145cm :) Jollys pappa är en bra hopphäst så det är säkert därrför även Jolly hoppar så bra! Jolly är verkligen en gosig häst som man kan ha mycket kul med. Han går med på det mesta och är en allmänt rar kille!
                                                          

15 dagars presentation!

Jag tänkte som många andra gör just nu, göra den här listan. Kul va? ;)

Dag 1 -
Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt hästintresse
Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favoritgrej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa hästminne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra?
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!

 

Go me!!!

Igår gick jag på mitt tredje intensivpass inom december månad på friskis!! Det är så kuuul och jobbigt,  fast skönt.
Man får värsta kicken när man är där inne och full energi! Jag har också gått på stryrkemedel och på gymmet
denna månaden!

Hur tränar ni? I vår ska jag ut och springa. Att springa på löpband känns inte så skonsamt för mina ben!

                                                             

Tisdag

Ska fixa med transporten idag. Sätta på ribbor så att inte pållen halkar på rampen..
Ska även rida i snön tror jag. Längtar tills jag kan gå på hoppkursen i januari!!

                                                                  

julfunderingar

God fortsättning på er alla :)

Varför har vi blivit mycket sämre? det känns som det. Eller så är det bara en dum motgång, och jag bara längtar tills vi är ur den.. Förut var allt så lätt. Jag menar hoppningen, pållen hoppade allt, men nu är han superkräsen. Han stannar om jag inte gör 100% rätt. Jag lär mig ju på det också, men det är knappt så att det är roligt längre..
Min tränare säger dock att när han hoppar så är sprången så mycket finare än vad han har visat dom förr. Min häst är jättebra på att hoppa, men tyvärr är ju inte galoppen så bra så då blir det svårare och allt känns högre än vad det är.

Jag vill tävla, jag vill faktiskt det. Men det ligger ju mycket jobb innan vi kan komma ut igen. :(Film från hoppträning i mars 2010..

och en film från träning juni 2010


Dressyr KM, 2:a plats!!

Var med på klubbmästerskapet i dressyr igår på ett sto f 2001 som heter Laguna. Det var henne jag red på hopp KM också! Så igår var alltså bara andra gången jag red henne :)

Det är en väldigt trevlig häst med stort steg och långa ben. 175cm är hon!

Jag själv har endast tävlat dressyr två gånger lokalt, och en gång på klubbtävling, alla gångerna ett LC program.

Jag red LB:1 på 64,83% igår på hästen jag ridit(hoppat) en gång innan! Jag måste säga att det var väldigt bra gjort! Jag hade ju duktiga tjejer att tävla mot också. Men jag kom på andra plats i årets KM!
Dagens

Bästa: Pampig julfrukost hos Linnarssons

Frukost: Risgrynsgröt, smörgås med julskinka och senap, juice, ägg

Planer: Nu har ju hela dagen gått, men snart ska jag rida och kvällsfodra.

Musik: Last christmas, haha

Finaste person: Anna, som ganska ofta 

Aktivitet: Julbak på g!

Kläder: Manchesterbyxor, leopardmönstrad tröja, och en stickad kofta.


Sommar... :)
För övrigt var det lättare att hoppa då! Nu är han jättekräsen, men när han hoppar så hoppar han bättre an vad han någonsin gjort. Jag blir puffad i rumpan varje gång, hihi!


Freeeeedag

Har ridit ut i djupsnön, tror pållen tyckte att det var jobbigt. Önskar att han hade sån trav som han har när han pölsar i snön likaväl som när jag rider på banan..

Nu ska jag snart på en kompis 20-års fest!

See ya!


This is crazy!

Idag red jag Jolly, på en uteritt. Det var hur kul som helst, vi galopperade i snön och Jolly fick springa framför hans kompis. På hemvägen så fick han inte springa först, då fick han springa bakom kompisen. Som väntat kom det flera bocksprång, då det verkar som att Jolly blir upprörd och sprallig på samma gång när han inte får vara först. Bockingarna var bara roliga den här gången, jag satt på en liten cirkusko!

Men det var egentligen inte det jag skulle säga. Jag skulle ju säga att detta var första gången jag red på Jolly sedan i torsdags förra veckan. Okej i söndags red jag några varv barbacka på banan, oseriöst. Jag har inte hunnit, inte haft tid, och saker och ting har kolliderat när jag skulle ha ridit.. Haha, Jolly fick sin vilovecka innan jul..

Det var riktigt kul att rida honom idag! :)


Jolly i söndags, då jag jobbade med honom från marken på ridbanan.Nyfiken på kameran

 


Jolly kommer til mig!!


jihaa!

Hemma från Intensivpasset :) Det var ett jättebra och roligt pass, jag gillar när det är lite mera fart och springrundorna älskade jag! Det jobbigaste med passet var den sortens armhävningar när man skulle ta upp varannat ben och typ studsa runt samtidigt som man gjorde armhävningar. Liite svårt med kordinationen också :-P

Jättebra pass!! 
Jag trodde jag skulle vara jättetrött och inte orka mig igenom hela. Men det var inte alls så farligt :)

Känner lite i låren nu och det är skönt! Jag cyklade direkt från Ultuna till stallet och tog hand om lille hästen. Hann inte rida idag heller :(


Titta vad sööööt!

F&S

Nu ska jag iväg på mitt första Intensivpass! Jag är taggad.
Hej svej!

Träning från marken

I förra veckan så lärde jag Jolly att lyfta frambenet. Det tog ca 40 minuter att lära honom och i början fattade han inte alls vad jag menade. Med hjälp av en morot, ett spö (läs förlängd arm) och med hjälp av rösten och beröm så lyfte han benet ganska högt efter 40 minuter.

Det var inte alls så svårt att lära honom det. Man få komma på knepet ;) Nu lyfter han så fort jag bara pekar på bogen. Han är ganska vig, han lyfter högt! I förrgår så jobbade jag med honom på banan och samtidigt som han lyfte på frambenen, ett i taget så sade jag åt honom att gå framåt. Så han gick spansk skritt i typ tre steg!


Julshow 2010

Natten till lördagen så sov jag och de andra i USEK över i Lurbos cafeteria. Vi genrepade på kvällen och kollade på Harry Potter för att få in stämningen.

Hela lördagsförmiddagen så övade vi och gjorde i ordning för julshowen som började klockan 15.30.
Vi inledde showen med en kadrilj. Jag red på ponnystoet Ramona (Fjording/arab) och spelade Neville Longbottom!

Jag deltog i maskeradhoppningen och jag red på Sky. En d-ponny, skimmelsto född 1991. Jag var utklädd till skönheten och red endast med en rosa sommarklänning, barbent och utan strumpor i vita klacksor (hihi). Det var kul! Glad att det inte var kallare än typ -6 grader för då skulle jag nog ha frusit. Det var jättekul. Jag red tillsammans med Hanna som red Ramona och de var utklädda till odjuret såklart!!


Jag och Sky! Väldigt matchade ;)


Orden från publiken efter showen var "bästa julshowen hittils" Det var kul att höra, för vi har övat och övat, men alla gånger gick inte övningarna som de borde ha gjort.  Vi grejade en lyckad show!!


Skön

hihiTräningen i torsdags

Hoppade lite relaterade avstånd och sen en bana på slutet. Jag hoppade banan på 80cm och då gick det skitbra!
Sen hoppade jag den på 90cm som blev med på film! Och jag är inte nöjd.. Jolly är så kräsen, och han har blivit svår. Jag måste göra allt rätt när det är 90cm och uppåt annars stannar han. Hannah trodde att det var för att han har överhoppat sig så mycket, han hängde sig över hindrena i våras då han hoppade allt! Det tar på hästarna..
Däremot så såg Hannah vad jag gjorde för fel. Jag blev för ivrig i min sits och satt inte helt still som jag borde ha gjort. Jag höll i honom, fast inte tillräckligt mycket så vi fick typ två stopp.. Hannah sade att han hoppar sjukt bra och det blir bättre och bättre för varje träning. Han har alltid hoppat bra, men nu blir det på mer och mer spänst.


Här har ni film. och ni ser ju hur bra han faktiskt hoppar :-)Ha!Hejsvej på ett tag!

Lydnad

Tack för alla era åsikter jag fick av er från inlägget under!

Både i måndags och igår red jag dressyr barbacka på banan och båda gångenra kändes det jättebra. Han svarade bra och han var kvick på mina hjälper. Även om jag höll mycket i tygeln för att han behöver stödet och hjälp med att hålla ihop sig själv så bromsade jag bara med sitsten. Det är Jolly jättebra på, han stannar när jag sitter tillbaka lite. Det spelar ingen roll om det är galopp, trav eller skritt.

Jag har också tränat lite på att han ska ha fokus på mig och vad jag gör när jag är på marken, vilket har gått väldigt bra. Han ska backa när jag bara trycker lite försiktigt på bogen. Flytta på sig när jag trycker försiktig i sidan. Gå efter mig när jag går osv. Jag vill aldrig slita och rycka i grimskaftet. Det gör nog hästen bara "döv" och hästen förstår ändå inte vad jag vill.

På sommaren när det finns gräs på marken och då vi har gått på grusvägen så har Jolly vissa gånger sett gräset och velat dit och äta. Han tar liksom sats och drar sig dit. Jag brukar hålla emot, för att han inte får springa ifrån mig. Då har han börjat trava och drar ännu mer. Då har jag släppt grismkaftet och låtit honom springa iväg. En häst som har bestämt sig kan man inte stoppa när man bara håller i ett grimskaft. Därför har jag haft kedjan på vissa gånger, för att visa att han faktiskt inte får dra iväg från mig på det viset. Egentligen vill jag inte använda skarpa saker som en kedja för att kunna vara säker på att han inte ska dra. Så nu håller vi på och tränar. Han borde lyssna när jag säger till och håller i grimman också, vilket brukar fungera. Gräset kan han inte motstå ibland.. Hur gör man då? Alla hästat är känsliga, det handlar inte om att han inte känner. Det handlar nog bara om att han tror att han kan ta över. Annars skulle han ju inte ha sprungit ifrån mig. Så börjar från början lite med det här!


Nya täcket :)

Krav

Vi har så höga krav på hästarna. Kan hästen inte hoppa högt etc så säljer vi dom även om hästen i sig är en alldeles underbar individ. Det är ju faktiskt så det funkar, och man har ju en häst för att rida på den. För att umgås också såklart, men jag tror inte att någon skulle köpa en oridbar häst bara för att få umgås, eller att se den (lycklig) i hagen. Hästen kan ju inte rå för om den inte har kapacitet. Men det är det vi vill ha. En häst som kan gå långt. När vi äntligen har hittat en sån häst så stänger vi in dom och begränsar för dom.

Avel och avel, i provrör för att få så bra avkommor som möjligt. Det låter så hemskt! Tänk om man gjorde så med människor.

Jag tycker att det är bra att ryttare med höga ambitioner säljer sin häst om hästen inte vill åt samma håll som ryttaren. Det är ju viktigt att häst och ryttare vill lika. Annars är det omöjligt. Men det känns ändå så hemskt att sälja sin kompis för att den inte är "duglig nog".


Jag vill inte luffa i skogen dag efter dag och fortfarande göra det efter 10 år. Det skulle inte vara så kul i längden.
Så tycker väl nästan alla?

Jag tycker om att tävla, men mitt huvud undrar om det verkligen är rätt?

Vill ha en så naturlig hästhållning som möjligt och alltid vara säker på att hästen är med på det man gör och att den gör det med vilja och inte bara för våran skull.

Detta är inte riktat mot någon speciell person eller häst. Det är bara mina tankar som jag skrev ner.

Lämna gärna en kommentar om detta!


Så fin så söt!

En oskyldig liten häst.. Så fin så söt och så snäll.
Vad gör vi med hästarna egentligen. Att gå fritt på stora ängar är för en häst idag ett minne blått.

Får ju ont i magen när jag tänker på det!

Det bara är så. Undra om de tänker, när ska jag få komma dit igen?


Freedom!
JOLLY

Därför tycker jag om dig!En speciell häst med personlighet, som skiljer sig från alla andra.

Så kan man säga om alla hästar. Ingen är den andra lik! Men jag gillar Jollys personlighet!

Jag bryr mig alldeles för mycket!

Bryr mig alldeles för mycket om min häst. Jag vill honom det allra bästa så jag sitter och hakar upp mig på småsaker. och det tar tid att haka upp sig på saker och bara irritera sig, fundera. Jag hinner ju bara med hästen. Jag älskar stallet mest av allt. Mitt liv vore inget utan stallet. Kanske ska sluta bry mig till en viss grad så att jag hinner med andra saker!!

Nu kan jag inte välja vad jag vill. Prioritera. okej jag tar stallet seent ikväll! Men ikväll är det ju gympass!! Får väl skita i gympasset, för jag kan inte åka till stallet efter kvällsfodringen och då hinner jag def inte rida! ugh!Hovslagare

och sen en till grej jag stör mig på är hovslagare. Nämner inga namn i bloggen.  Jag har gillat min och han gör ett bra jobb, är snäll och förstående med hästen. Väldigt trevlig. Skor bra och noggrant enligt mig och många andra.

Är inte detta typiskt? Han sade till mig att han inte kunde komma i torsdagskväll som vi bestämt. Jag ringde upp och ville be om en ny tid.

Hovis: - Kan du ringa mig om ungefär två timmar då jag har paus mellan två hästar?
Jag: - Okej jag ringer dig om två timmar.

Efter två timmar ungefär ringde jag Hovis.
Hovis: - Men nu håller jag på att sko en annan häst.
Jag: - (Suck)Kan du ringa upp mig när du är ledig då? Hur ska jag kunna veta exakt när du håller på att sko en annan häst?
Hovis:- Okej, jag ringer upp dig när jag är klar!


Detta var i torsdags som jag pratade med honom... Han har inte ringt och jag har inte orkat bry mig, skorna på Jolly sitter på, men även fast det inte är panik så har det gått åtta veckor sen senaste skoningen. Idag är det tisdag!!! Så jag ringde honom nyligen!


Hovis: - Ja juste.. Kan inte du ringa mig om sisådär om 3, 4 eller 5 timmar då jag är ledig?
Jag: - Jo, men är det säkert att du är ledig och med almanackan framme så vi kan bestämma nåt?
Hovis: - Jo men då är jag ledig, ring mig då.


Så jag får försöka att tajma in hans ledighet (igen)(?) Varför känns inga hovslagare seriösa med att höra av sig? Om de vill ha jobbet kvar och ha många hästar att sko så borde de lägga ner lite energi på att höra av sig och inte bara vänta på att bli uppringda av sina kunder..

Är jag för snäll, för accepternde? Det kanske behövs att jag skriker åt honom att "kom nu, det är bråttom, och om du inte kommer eller kan bestämma en tid så byter jag hovslagare"

HMMMM???

Har skickat fram och tillbaka min sadel två gånger till västerås för att jag varit missnöjd (bucklor) i omstopnningen. Jag har nu ridit med sadeln i 4 veckor så att den fått chans att platta till sig. Men den är fortfarande bucklig. Jag lämnade in min sadel för att den var bucklig. Den har INTE blivit bättre. Jag måste säga att jag känner mig lurad av en oseriös sadelmakare!!! VEM kan man lita på? Han säger att han kan göra om det utan kostnad. Men de är MIN sadel och hur kan jag veta att han gör rätt denna gång när han inte lyckats hittils på de två försök jag har gett honom?! Tänk om bossorna på min sadel blir förstörda??


Så konstigt att han påstår att han inte ens kände bucklorna under sadeln när han var klar, när jag kände dom mycket väl...

Får man nämna namn? Olle Seppänen heter han och jag tycker han är värd en diss!! Alla som tycker Lena på Glada Hästen är så bra. Varför förklarar hon inte och slingrar sig när jag försöker berätta för henne hur läget är?

Första gången jag var där och provade ut sadel så fick jag stort förtroende för henne. Men INTE har jag det kvar längre..

Glada Hästen är ändå en stor, bra butik med stort utbud och jag gillar den. Så varför känns hon inte seriös att prata med längre? :(

Blir så less. Detta har BARA orsakat problem för mig och Jolly hela hösten!!!! och massa pengar!!!!

Var ska jag ta mig tillväga när jag inte kan stoppa om en sadel själv (tyvärr) Vågar  inte lita på Mustang, för har hört massa dumt om dom, men samtidigt massa bra?

Sen en sadelmakare runt Uppsala (kan inte nämna namn, det är  inte så schysst.) Men har hört bra och dåligt från honom också. När man inte vet nåt själv så är det stor risk (tyvärr) att man blir lurad på pengar osv..

Tillägg: Han har gjort en helomstoppning sade han. Han tog ut allt och bytte ut. Så då borde det ju vara bra? Detta tycker jag tyder på ren slarv!? och han tyckte inte ens sadeln var knölig efteråt? Kul att ha en omstoppare utan känsel i fingertopparna?????

Hjälp Siri

Siri har en undersökning i sin blogg gällande strö i boxen.
1. Vad står din häst på för strö?
2. Vad är bra med just den sorten? Finns det någon nackdel?
3. Har du permanentbädd eller mockar du ut allt kiss varje dag?
4. Om du har bädd, strör du då på med kalk eller stalosan för att ta bort lukt och annat äckelpäckel?

5. Mockar du på något speciellt sätt? Ex. vallar längs boxväggarna, som en kulle i mitten, helt horisontellt längs hela bädden osv.

Mina svar:

1. Torv. Fast på vintern blandar jag i lite spån eftersom torven fryser.
2. Det bästa alternativet om man vill ha bädd. Det luktar inte illa från ammoniak och jag tycker att det borde kännas naturligare för hästen att ligga på torv än att ligga på halm. Det dammar inte och är det bästa ströet för min känsliga häst. Lättmockat!! Nackdelen är att det fryser i balarna på vintern, blir riktig hårt och man måste tina upp dom i typ sadelkammarn i flera dagar innan man kan ströa. Den andra nackdelen är att det blir som en brun hinna på vita väggar och så i stallet om man är kräsen.
3. Bädd, fast jag mockar ur det översta kisset om det är så att det ligger på ytan och inte har hunnit sjunka in i bädden ännu.
4. Jag strör inte på något, för det luktar inte!
5. Tar ut bajs och eventuell kiss som ligger och syns. Ser till att det ligger jämnt över hela boxen och plattar eventuellt till där det är blött.


(om ni klickar på bilden så kommer ni till Siris blogg)

Hopp-KM på Laguna

Laguna är ett Lettiskt halvblodsto född 2001. Hon är lång i kroppen och ca 175cm hög. Denna häst red jag hopp-KM på i söndags!!

Har hört av folk att hon är en väldigt snäll dam som ställer upp, men stor, störst i stallet! Jag hade inte ridit Laguna en enda gång, och jag hade inte ens sett henne bli riden, så det blev en spännande utmaning!

Hon var väldigt rörlig och mjuk. Traven var stor i jämförelse vad jag är van vid. Lättridningen i sadeln kändes uuuuuuupp.... neeeeeeer, uuuuuuupp, neeeeeeeer, haha! Det var kul! Galoppen var också jättestora och luftiga språng, jättehärligt! Mot hinder så tyclte jag det gick långsamt, så försäkte öka tempot lite, men hur jag än gjorde så hoppade hon av nära. Det gick bra ändå förstås. Det jag mest störde mig på var hennes sadel. Illa om man ska hoppa, det var nog en allroundsadel, men kändes mer åt dressyrhållet. Kåprona långa och framvulstrena låga och inget stöd för vaderna. Laguna hoppade fint, men i varje landning ungefär hamnade jag konstigt eftersom det inte fanns nåt stöd alls i sadeln. Den tryckte liksom bak mina ben.

Hoppade KM-klassen som var 90cm och jag är mycket nöjd med Laguna. Hon studsade över varje hinder utan att vara helt i luften kändes det som. En stor häst som denna med långa ben måste nog hoppa minst 120 för att det ska kännas att hon är i luften :)

Resultatet då? Jo vi fick en rivning. Hon kom väl antagligen för nära och jag har ingen erfarenhet av hur man rider henne, så är skitnöjd! Var beredd på att ta emot ett stopp när vi kom skitnära, för det skulle Jolly ha gjort om jag kom nära och med den farten. Laguna är verkligen schysst!

Kom tvåa av ridskolehästarna!! Vinnaren hade också 4 fel som jag, men lite snabbare tid!

Här har vi Laguna!! och ryttaren Johanna som tävlar henne i dressyr! Johanna är ganska lång. Bra mycket längre än mig, och jag tycker till och med att Johanna ser liten ut på henne!

BesvikenVännen min <3


mörker

Blev en kort uteritt med Camilla i mörkret. Jag såg typ ingenting i skogen så jag blev typ yr i huvudet när vi travade lite. Som tur var så hade Camilla pannlampa, men det var jag som red först..  :P


Bild på Jolly efter vi ridit på ridbanan igår kväll!

Vattenläcka forts.

Jolly fick gå in ändå.. Då det strider mot lagen att ha en häst ute på vintern utan nåt mjukt att ligga på och vindskydd. En natt är okej tycker jag. Men går man emot lagen så kan man ju få böter om man blir upptäckt? Dessutom dåligt rykte o så.. vad vet jag?

Jag hamnade ju i en svår situation. För boxgrannen som vill gå in vid intaget kan inte stå själv i stallet, så hon ville ju att Jolly skulle vara där. Men det värsta var ju att all min torv hade frusit. Inte kunde jag veta att jag skulle lägga in massa balar i sadelkammarn igår för att det kulle bli en vattenläcka idag. Jag ställer inte Jolly på halm en gång till, och helst inte spån heller. (Dammkänslig och hade problem med det och var väldigt sjuk i våras). Det är det enda dumma med torv, att det fryser och blir stenhårt.

Som tur var hade jag en halv bal torv inne i sadelkammarn och en bal spån hade jag! Så det får duga under denna natt. Jag lade in massor av torvbalar i torkrummet som är varmt så att jag kan fylla på imorn!

Vattenläcka

Nu ska jag vidare till stallet och se hur det går.. Vi fick nämligen en rejäl vattenläcka inatt så hästarna stod i bajssoppa imorse. Jollys box var dock bara hälften blött och hälften torrt. Men det som var blött var verkligen blött!

Var där imorse och mockade ur hela bädden.. Nu måste boxen få vädras så att alla väggar torkar upp. Hon som hade morgonfodringen fick klafsa in med gummistövlar i en vattenfylld stallgång.. :(

Jolly får gå ute i natt tror jag, med sin hagkompis. Borde funkar bra. Men jag ska kolla hur läget är för jag ska snart till stallet som sagt.

Dessutom så är ju alla mina torvbalar stora isklampar i minusgrader, så det går inte ens att ströa upp en ny box. Torven min står nu och tinar i sadelkammarn, men det kan ju ta ett tag!

Loppisen!

Det var verkligen bra stämning och massa saker, så sjukt mycket man kan samla på sig och den ena var värre än den andra! Det var ganska många säljare och ett tag var det fullt av massa köpare också. Det var typ folk överallt :)

Innan vi hade öppnat upp för köpare så gick jag runt borden lite och kollade vad de andra hade att sälja. Mycket bra att ha grejer som är billigt. Köpte en jättefin röd tävlingskavaj från Victor Hugo, satt som en smäck, och inte var den dyr :-)

Jag har sålt lite smått och gott idag! Flera schabrak och även ett täcke. Böcket, filmer, borstar, träns o så, så jag fick en helt okej summa :) Jag har ändå med mig mycket tillbaka hem tyvärr. Men det blir förhoppningsvis en ny loppis i vår!Såklart köpte jag en del saker, MEN jag gick inte back. Inte ens i närheten :-D


Victor Hugo kavaj.
Ledade stigbyglar
Repgrimma
Tre olika bett
Bok
Fårludd
Träns

Allt detta för en fjuttsumma!! Det är kul att fynda!


Svar till "Elin"

Var nog många andra som undrade vad jag höll på med. Jag mår illa vid frukost om jag äter det är det enda. Om jag har tur så smakar lunch bra och middag är alltid gott!

Min kaloriräkning förra året var under 3 veckor ungefär, ville bara experimentera och jag gick typ ner 5-6kg..
Jag fattar ju att det inte är bra, och äta måste man annars dör man!

Håller inte på så nu för jag skulle egentligen inte orka i längden, det var ganska jobbigt att äta så lite. Jag blev inte trött, men jag älskar mat så det var jobbigt för den delen :P

Jaaaaaaaaaaaaaa!

Hoppträning i kylan - check! Höll på att ställa in för det verkade så omständigt att åka iväg i all snö när man tänkte på det. Vi har liksom bara myst i snön barbacka den senaste veckan, vilket har varit såå kul! Vet ju hur kul det är att hoppa så vi åkte såklart ändå. Nu är det ju inte alls lika kallt längre. -10 är varmt nu.

Hoppade relaterande avstånd och olika distanser. Allt på låga höjder för att träna rytmen och tekniken. Jolly var världes ambisiösate. Han tyckte det var så kul, liksom full rulle så i början kändes det lite okontrollerat, men det var ändå bra tyckte Hannah att hans hoppinställning kommit tillbaka igen. Hon trodde och sade att han är en mästare :) Han hoppade så sjukt bra och jag red sjukt bra. Liksom i somras hade vi inte kommit runt detta. Å andra sidan har vi ju lärt varandra en hel del också.

Det var många kluriga svängar på båge, inte så gott om plats för att svänga. Det gick trots det jättebra att hålla tillbaka honom och vi fick inte hoppa hindrena snett, det var det som var övningen. Rytmen var skitbra! Bra galopp och 110% ärlig bjudning.


..

Fick i mig en tallrik mat nu, det var väldigt gott :D Brukar vara så att det går bra att äta på kvällen, men inte på morgon och lunch..

Jag har klagat så mkt så att detta nästa har blivit en matblogg. Kan ju passa på att ta upp att för ett år sedan då jag bodde i USA så ville jag göra ett experiment. Jag var lite rädd för att rulla fram för vad man än åt, så var allt fett och dränkt med socker. Jag menar i ALLT, även i mat och i alla ingredienser nästan. Hur som helst så har dom ju "Nutrition facts" på varje grej man äter och det står "per serving" så då åt jag en sån måltid eller vad man ska säga. Kunde stå att ett mål var 2 cups eller 1 kotlett eller likande. kollade hur många kalorier allt innehöll. Skrev upp på en lapp hur mycket jag åt på morgon, lunch och middag. Samtidigt med detta så tränade jag i skolans springlag! När jag tränade åt jag dock en rejäl och nyttig hemlagad middag efteråt, men när jag inte tränade så åt jag endast 650 kalorier på den dag! Är inte det ganska stört. Det som var kul var att man märkte resultat fort, jag blev värsta slimmad efter 2 veckor. hahah! Mina byxor blev för stora.

Foder

Har fått ihop en bra foderstat för vintern nu. Kallare - äta mer! Jag har tagit bort kraftfodret helt nu. Det är bra värden på hösilaget, så han behöver inget annat än det och mineraler.
Min dag

07.30 upp ur sängen och ett försök till frukost, öppnade kylskåpet men ingenting föll mig i smaken. Jag är inte alls kräsen med mat, jag brukar typ äta allt som går att äta. Men numera så blir jag äcklad. Blev ett glas mjölk iaf.

9.30 cyklade till stallet för att hinna mocka och fixa lite innan lucnfodringen

11.30 lunchfodring och pyssel med Jolly

13.30 Ett försök på att cykla hem, då jag började bli kall. Kom inte längre än till bron där de höll på att greja med den. Den var roterad så jag kunde inte fråga snällt om jag fick gå över. Isen vågar man ju inte riktigt lita på än, annars hade jag gått över isen istället. Insåg att detta tar tid så jag cyklade tillbaka till stallet. Om jag hade bil så hade man ju kört till en annan bro, men med cykel så blir det ju ganska långt. Min näsa var dessutom ihopfrusen :P Värmde mig i sadelkammarn ett tag och försökte efter 40 minuter igen. Då kom jag över!!


Nu är jag hemma och har forftarande inte ätit en såkallad frukost. Heller ingen lunch. Jag kan känna att jag är lite hungrig. Jag behöver ju liksom mat, för om bara några timmar ska jag till stallet igen och sen är det hoppträning. Men, det är osmakligt för jag vill inte ha nåt i munnen.

Kan återkomma senare hur detta går..

 


Nytagen bild från några timmar sedan bara :) Jolly är väldigt matglad iaf, det är bra nu när det är så kallt också. Han får 4kg på lunchen och det äter han upp på en timma. Vill att han ska ha fri tillgång. Ska nog bära med en stor påse vid utsläppet så han har mat även på förmiddagen.


Fluff

Nu är det vinter och då är det så mysigt med fårskinnsfluff lite här och där. Nu känns det som att jag kommit in i en period då jag vill ha fårskinn på allt. Under sadelgjorden, på grimman och benskydden. Kanske ska skriva upp det på min önskelista, haha!


Mysigt dedär!

Vinterland

var i stallet i fyra timmar och njöt lite :) Det är min grej!

Jag red inte, tyckte det var lite väl kallt. Hörde att det varit -26 imorse.. Men när jag var i stallet var det runt -15.

Tog in Jolly och borstade honom ganska länge. Hans man var väldigt lång och jag har inte brytt mig om det. Men nu klippte jag av den och jag blev nöjd med resultatet.

Träden och hela synen ut mot stallplan är så fin, vinter!!! Jag gillart. Släppte Jolly på banan en stund och där fick han springa runt lite. I början var han jättespringig. Han stannade när jag sade till och han följde efter mig, stannade när jag stannade osv :) Ska öva sen nån dag med lite lydnad och så, men då ska jag ha morötter med mig. Bara han inte blir för tiggig :-)


Jag har dåligt med nya bilder, så ni får stå ut med en gammal.

Faktist den första ridbilden som togs på oss. Februari 2010


Täcken :-)

Igår vid intaget var det -6 inne i stallet då vi hade stängda dörrar och typ -12 ute.
Hoppas mitt beställda 200gramstäcke med hals kommer snart. Tanken är att han ska ha sitt 200grams stalltäcke inne. Sen när han går ut så lägger man på utetäcket som är 200g med hals. Alltså har han 400g ute och 200 inne. Låter ganska bra tycker jag. När det bli kallare får han ha sitt 300g inne och 200g över det när han är ute. Då blir det 500g ute.

Ja stallet är inte så bra isolerat, och det är inte uppvärmt. När vi stänger dörrarna blir det ändå ganska stor skillnad på temperaturen ute och inne. Det är ju nästan så att isen fryser i vattenhinkarna även när vi stänger, så alla fodrare gör hål på isen. Men ändå så brukar det vara lite mer än hälften så varmt inne i stallet som ute :)

Just nu är det -15 ute, tror det var nästan -20 i natt. Jolly har nu sitt 300g täcke både ute och inne.

Så inatt var det säkert -12 i stallet om det var -20 ute.

Vad är det för fel?

Vad är det för fel på frukosten? När jag vaknar så är jag typ lite hungrig. När jag går upp och ut till köket så mår jag illa. När jag ser frukosten, mackor, fil, pålägg och allt vad det är så kan jag inte tänka mig att äta. Ändå känns det som att jag vill ha nåt så jag har ju testat att äta. När jag fått i mig en halv macka så är jag proppmätt, det bara trycker på liksom. Detta återkommer varje morgon.. Frukost är äckligt. Drack ett glas mjölk, men klockan 12 som det brukar alla andra dagar kommer jag vara jättehungrig. Då är det dags för lunch iaf, och då är det gott att äta minsann :)

Detta har pågått i ett halvår lite drygt kanske. Innan dess så tyckte jag frukosten var det bästa målen på dagen.. så skumt!

Inte lika kallt idag

Inte lika kallt idag som det var igår. Min torv är djupfrusen så nu har jag den aktuella balen inne i sadelkammarn.


När jag stod inne i sadelkammarn och pysslade så stack Jolly in huvudet genom den smala dörren och undrade om jag inte skulle komma ut snart ;-)

Innan färdInnan färd i det underbara vintervädret. Klär man på sig ordentligt så är det inga problem, både jag och Jolly hade superkul. Fick sällskap av Camilla och Sofia också!


RSS 2.0