Klätterbacken och lätt dressyr

Hade tänkt att rida dressyr i ridhagen först, men det blev att jag hakade på när Cim skulle rida ut med sin stoora häst. Hon kunde då visa mig vägen till klätterbacken som jag flrsökte hitta förra veckan men inte lyckades.
Finns typ  tre olika vägar upp, vi tog en väg som inte var den brantaste, men hästarna fick ändå jobba på.
Vi var ute i en dryg halvtimma tror jag. Travade och galopperade på vägen hem och hoppade lite små stockar i skogen. När vi kom tillbaka till stallet så joggade jag av Jolly på banan, han jändes jättefin. Galopperade lite också, superfin!

Kanske följer jag med Lina och hennes sto till Jump Club på träning för Lotta Björe i september. Vi får se! Skulle vara mycket kul!


Jolly och jag i försomras. Lite anridning, hehe :-)

Galopp och stallpyssel

Blev ridning i ridhagen ikväll då hästarna hade gått in. Hade hoppsadeln och hackamoret. Han var fin, värmde upp lite snabbt i alla gångarter och sen rullade vi på i galopp ganska länge. Blev som lite galoppintervaller fast denna gången tog jag inte tid. Galopperade mycket i båda varven. Då och då tog vi skrittpauser. Jolly var ganska pigg och ville dra på farten en del. Men han var fin i formen och hade bra galopp. Han blev inte flåsig (!!) men jag kan tänka mig att han fick mjölksyra, det kändes som så. Travade av länge efteråt.

Tog hand om Jolly efteråt, hade på kyllera på benen och arnika gel på ryggen. Det började skymma ute redan vid 8.30 sen blev det svart. Gick ner tilll stora stallet och umgicks med folket där. Kändes som att man var i stalet mitt i natten för att det var så mörkt. Men det var jättemysigt!! Hängde med folket och hästarna i en halvtimme ungefär. Snackade om ditt och datt ;-)

Nu har jag kommit hem, cyklade i mörkret, utan lyse - och jag såg inte ett skit.


Fylla år

oooh. Jag kom på en sak.. Jag fyller 20 år om 6 dagar! Det är snart, men vill inte ;-) 19 är en bra ålder, vill inte bli gammal. ouch! och 20 är ingen ålder, nej. Men det är ett steg vidare. Haha!


Förra året, min 19 års dag! Varmt i poolen!

Hackamore

Var i stallet på fm. Mockade och fixade mat samt red en liten runda. Hann precis innan regnet kom.

Ooh shit, snart är torven slut i boxen och om min leverans inte har kommit (tror inte någonstanns att den har det) så måste jag till granngården och köpa. Det är svindyrt!! Läs 98 kr för en bal! Inte okej! Sen måste jag köpa havre också. Från samma bonde som vi beställer torv ifrån!

Har 5 hösilagebalar kvar, sen måste jag beställa mer av det också.

Tänkte snart åka ner till stallet igen och rida. Skulle rida galoppintervaller förut, men alla hagar är upptagana, så jag får vänta tills efter intaget då jag har många ridhagar att välja mellan!

En fråga; Jag behöver ett brunt hackamore! Jolly går bäst på hack, utan tvekan! Sporren har bruna hackamore, men från sprenger, alltså över 700:- = för dyrt! Hööks har bara beige färg med äckelludd på.. Coralle hade bara i svart.. Suck.. Det skulle vara ett plus om skänklarna var i guldfärg, eftersom jag har guldspännen på tränset :-)Stallet igår

Hade morgonfodringen + utsläppet igår med så jag gick upp kl 5.30. Även idag såg jag två älgar på ängen samt två rådjur :)

På eftermiddagen åkte jag tillbaka till stallet för att rida. Det blev dressyr med hacamoret på banan. Det gick jättebra, hackamore är verkligen dunder på Jolly, för då blir han inte irriterad på bettet, speciellt inte när jag har en tendens att hålla på med mina händer. Men det har blivit mycket bättre. Rider nu på hacket för att han har ett sår precis vid mungipn, hagpolaren har hängt tag i hans läpp..

Nu är nästan alla i stallet tillbaka från beten, hem osv.. En hel drös kom samtidigt idag, det var kul att se dem igen!Barbackatur

Gick upp 5.30 i morse för att fodra hästarn kl 6 samt släppa ut dom i hagen. Tycker det är jättebra att de kommer ut såpass tidigt. Jag såg två älgar (!!) på ängen när jag cyklade till stallet, de stod där och glodde på mig. Sen såg jag en räv också!

På eftermiddagen åkte jag tillbaka till stallet och mockade och tog en barbackatur skrittandes på Jolly i 35 minuter efter ett par tuffare dagar för honom.


Stan

Var på AF på eftermiddagen, sen en stund på stan och kollade på springkläder. Fanns massa tufft i fina färger och skön kvalité, men jag hade inte riktigt råd.. Blev ett par sprintights iaf!

Ikväll så ska jag och mamma ut på gatorna.. Känns jättepinsamt att jag fyller 20 år om drygt en vecka och som precis har börjat övningsköra.. Alla andra har redan körkort och jag börjar känna mig lite invalid. CYKELN tack och lov, får vara vid min sida ett tag till.

Markarbete/Hoppning

Tränade för Hannah idag klockan 11. Berättade om att han stannat under hoppträningen i onsdags och att han tappat bjudningen. Red på hackamoret idag med och han kändes fin. Började med att galoppera över galoppbommar. Sen hoppade vi ett litet räcke. Han stod emot lite även här. Vi gjorde som så att vi tog av sadeln för att se om problemet satt där. Jag fick hoppa barbacka. Då var han mer framåt och hoppade bättre. Jag fick tydligen en annan och mjukare ridning när jag satt barbacka. Vi satte på sadeln igen och jag stod i lätt sits och hoppade. Fick absolut inte driva med sätet eller pusha på för mycket. För jag stör Jolly så mycket när jag gör så. Han måste vara fri i ryggen och Hannah sade att han blir jätteirriterad när jag sitter och driver med hela sätet, att jag är väldigt stark i ben och lår när jag rider, och att jag måste tänka på att driva mindre med sätet. Låter konsigt ellerhur? Jag frågade henne jättemycket, för man har ju lärt sig att sitta ner innan hindren och driva med sätet och stötta och hjälpa hästen att hoppa. Så att man inte som ryttare bara uteblir och lämnar jobbet kvar åt hästen. Hannah sade att Jolly är en hopphäst med vilja som måste få sköta detta själv. Så vi testade. Jag drev verkligen ingenting och stod i lätt sits. Han hoppade och han fick mycket mer bjudning och Hannah sade att galoppen blev bättre och allt blev bättre. Så det var ju bra det. Han blev inte störd helt enkelt.

Det finns jättemånga teorier om hur man ska rida.. Många tycker ju att man ska sitta ner på hästen och bara vänta tills den hoppar. Annars om den står emot driva den fram till hindret. Man ska rida med benen, visst?
Men jag åkte ju bara på Jolly detta pass.. Det funkade ju ändå och gav ett bra resultat. Men ska jag aldirg få rida med benen mer och bara stå i lätt sits när jag hoppar?

Jolly var duktig och Hannah säger att han har jättefin teknik och språngkurva! :) Att hoppa på hackamore var inga problem, det gick jättebra!


Jolly och jag efter en hoppträning i våras


Världens finaste

Var i stallet på förmiddagen, Jolly och hans lirare Bright hade sprungit igenom staketet imornse med ett PANG! Sprungit ut och hållt på och sen in i en mindre hage där de blev "inlåsta" ;-)

Jag pysslade lite i stallet vilket uppskattades för min del. Putsade sadeln och gjorde fint efter "sandbadet" jag och min utrustning fick igår på hoppträningen.

Cyklade hem och laddade om. Helt plötsligt ringde hovis och sade att han kommer att komma tidigare så jag fick lite bråttom och passade på att ta en springtur till stallet, vilket var väldigt skönt! Han skodde och fixade Jollys hovar på alla fyra. Jolly ville inte stå still idag han var helt hopplös, stod och stampade och höll på, hehe.

Jag slängde på hoppsadeln och hackamoretränset och red upp på banan. Hjälp vad fin han var! Detta var första gången jag rider ordentligt på detta "bett" annars brukar jag bara rida ut med hackamoret.. Han sökte stöd direkt och höll inte alls på med huvudet. Han blev så arg på mig i onsdags när jag tog i honom. Men han har ett sår precis vid bettet, så det kan ju vara därför också. Red fram ett tag på banan, det var några upphöjda travbommar på banan som vi travade över också. Sen tog vi oss till hagen där jag tänkte att vi skulle göra lite kondis-övning med galoppintrevaller. Men Jolly var alldeles för taggad för det. Busade och höll på, så det blev bara lite galopp innen vi gick tillbaka till banan igen. Där red jag lätt utan stigbyglar för att öva sitis och lår. Sedan satt jag även ner i traven. Han var såå fin hela tiden. Helt loss överallt och vi gjorde t.om jättefina skänkelvikningar. Galoppfattningarna blev super. Kan ni gissa nåt mer? Inte en enda hostning under detta pass!!!

Jag njöt verkligen av att sitta på honom, det var så kul och motivationen steg ju då såklart!
Träffade lite trevligt folk i stallet innan jag gick hem i rask takt.

Jag har nu bestämt med min tränare som kommer till stallet imorn att vi ska öva markarbete! och att Jolly ska svara för min skänkel på en gång. Övade lite smått på det idag med, men det är svårt när ingen kollar på!


Jolly och jag på UPK i somras. Snart ska vi knäcka, för vi kommer bli grymma!


Hoppträning

Jolly hostade minimalt under uppvärmingen! Nästan inget alls!! i värmde upp över travbommar på ena långsidan. Fyra bommar med väldigt kort avstånd och fyra bommar med långt avstånd. Jolly var pigg och ville hela tiden öka. När jag tog i honom blve han sur och hoppade och höll på med huvudet. Vi hoppade ett räcke på volten och vi fick superfina språng, vi bara flög!! Sen hoppade vi en oxer på volten, först red jag inte riktigt fram så vi fick ett löjligt stopp, men det tar jag helt på mig själv. Therese bara suckade på oss.. hehehe! Sen fick vi till superfina språng där med.

Vi hoppade bana sen, hinderhöjden var på 100cm. Jolly sprang fort och när jag satte på skänkeln så sprang han fortare, men han var inte ärlig, han svarade inte framåt. Ingenting jag kände, har väl blivit lite "hemmablind" på honom. Men Therese och de andra sade att hans broms var i hela tiden och det syntes tydligt. Fick ett riktigt tvärstopp, jag hoppade rakt in i oxern och Jolly slideade in i hela hindret. Jag slog mig inte iaf.. Nästa försök så stannade han igen, jag höll på att ramla av, men lyckades hålla mig kvar framme vid Jollys öron ungefär.. Fick använda pisken på bogen ganska rejält så att det hände nåt. Blev inte att vi hoppade hela banan sen iaf då jag blev lite skraj.. Inte van vid att han stannar.

Måste jobba med bjudningen att han ska vara fram för min skänkel. Det är ju grunden. Ska vara konsekvent. Hoppa har han ju inga problem med!


Han har verkligen tryck när han hoppar!

och glöm inte..

att kolla in på min förra blogg, den är jättebra! www.frajdolajnien.blogg.se

Där står det mer om mig om ni är nyfikna vad jag skrivit längre bak i livet med Jolly, tidigare hästar, mm.

Hiss och diss

Hissar
Att hoppträningarna har börjat

Att nuvarande stallet är det bästa jag stått i

Att jag förmodligen ska "tävla" på söndag

Dissar
Att jag inte har "något" att göra i höst

Att Jolly hostar lite innan varje ridpass

Att sommaren är slut
Vanessa

Min första häst som nu inte finns mer. Bästa vännen som blev min april -07

Vi hann inte ens med hälften av det vi skulle göra. Men de stunderna vi fick, de glömmer jag inte!
Du var underbar älskling!

Sto född 1995. Maraton - Carnoustie.
120 hoppning, LC dressyr, debutant fälttävlan.


Jolly Jumper

Detta är killen jag lägger ner den mesta av min tid på! Jag har haft honom sedan januari -10. Jag skulle egentligen köpa en egen häst. Han stod där och jag kunde ta honom om jag bara ville så jag slog till. Inte gick det bra på provridningen och inte var han fin. Nej det var han inte. Men.. nu har det gått 7 månader och jag kunde inte hitta en bättre häst. Han har det jag vill ha. En bra personlighet, lätthanterad, en som ställer upp, en man kan ha kul med, en riktig gentleman med andra ord. Dessutom så är han riktigt duktig på att hoppa och det är ett stort plus i kanten, han har jättefin teknik och en enorm vilja till hoppning. Jag kan göra det jag vill göra med Jolly. Vi har badat, simmat. Galopperat barbacka på ängen, det går att lita på honom! Det är inget som jag är missnöjd med. Han är ingen världselit, men det är inte jag heller. Om vi tränar så kommer han kunna gå 125 minst!

Vi har tillsammans gjort starter i 100cm som högst och det med goda resultat. 4 fel i 100cm som bäst. Till våren hade jag tänkt att rida någon 110cm, det vill säga om jag vågar ;)


Vem är jag?

Det är så svårt att beskriva sig själv. Det blir ändå så grötigt..

Men jag kan säga att jag är 19 år. Snart fyller jag 20 om sisådär inte två veckor, inte ens det faktiskt..
Jag bor i Uppsala och har bott i samma hus i 15 år. Jag tycker om att sjunga, men har inte sjungit på länge pga bristande intresse. Annars stog jag på scen vid 3 års ålder och pappa spelade gitarr till.
Jag började rida när jag gick i sjätte klass, redan efter de första veckorna på ridskolan så "bodde" jag i stallet, ooh vad underbart det var! Sedan dess har jag varit fast och det kommer jag nog alltid vara mer eller mindre?


typ 13 eller 14 år :)


Nya försök

Nu gör jag ett nytt försök med bloggen. Jag hade förra bloggen den hittar ni här där jag bloggade aktivt sedan hösten 2008. Kom upp i 550 inlägg. I denna blogg ska jag skriva fler inlägg än så, hoppas jag! Men ni får hjälpa mig, stötta mig osv.  Jag bytte till denna adress. En förkortning på equestrian. Förra bloggnamnet frajdolajnien.blogg.se blev så knepigt för folk att komma ihåg. Det var ett smeknamn jag gick under ett tag. Smeknamn ska ju vara korta och enkla..Frajdolajnien själv för tre år sedan!!!

RSS 2.0